Nastolil změny a přišly úspěchy. Moje role je velkou výzvou, říká trenér USA Klinsmann

Pavel Vrba má těžký úkol resuscitovat českou fotbalovou reprezentaci a dnes také poslední šanci vyzkoušet si nanečisto, jak se mu to za osm měsíců dařilo. Jeho tým nastoupí v přípravném klání proti Spojeným státům americkým. Mužstvo ze zámoří už tři roky vede muž, u kterého může Vrba hledat inspiraci. Němec Jürgen Klinsmann je specialistou na přeměny fotbalových tváří národních týmů k lepšímu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Jürgen Klinsmann na tréninku Američanů před zápasem na Letné

Trenér Jürgen Klinsmann na tréninku Američanů před zápasem na Letné | Zdroj: ČTK

Když před deseti lety Němci vyhořeli na mistrovství Evropy, k týmu přišel tehdy 40letý Klinsmann bez jakýchkoli mezinárodních trenérských zkušeností.

Udělal ve fungování mužstva průvan a začal sázet na hráče s výkonností místo těch, co už těžili jen ze své pověsti. Jako základní doktrínu jednoznačně zvolil útočný styl a do dvou let vytvořil tým, který na domácím světovém šampionátu neskončil s ostudou, ale s bronzovými medailemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavíme novou fotbalovou infrastrukturu, tvrdí o situaci v USA reprezentační trenér Jürgen Klinsmann

Jeho americká mise má podobný cíl, ale jinak se prý s tou německou příliš srovnávat nedá.

„Fotbalová základna v Německu a Spojených státech se vůbec nedá srovnávat. I přes krizi, kterou si německý fotbal procházel před deseti lety, tu pořád byla Bundesliga, kvalitní fotbalové zázemí v celé zemi, šlo jen o to nahodit německý fotbal na koleje,“ nechal se slyšet Klinsmann, podle kterého se ony koleje v Americe teprve staví.

„I moje role je odlišná, více fascinující a je větší výzvou. Stavíme novou fotbalovou infrastrukturu, snažíme se propojit profesionální, univerzitní a mládežnický systém fotbalu. Tím je tahle práce tolik odlišná od trénování v Evropě a mě baví, že pomáhám budovat něco nového,“ pochvaluje si bývalý útočník Interu Milán, Bayernu nebo Tottenhamu.

Trenér USA Klinsmann pozval na kemp do Prahy mladé fotbalisty z Evropy

Číst článek

Klinsmann sice pochází od Stuttgartu, kde se také před cestou do Prahy za rodinou zastavil, ale dnes už je polovičním Američanem.

„Moje žena je Američanka, žijeme ve Spojených státech už 16 let, i dřív jsem tam jezdíval a cítím se tam opravdu jako doma. Naše děti mají sice i německý pas, ale vyrostly v Americe, takže mi tohle angažmá, během kterého se snažím rozvíjet tamní fotbal, svědčí po všech stránkách,“ těší mistra světa z roku 1990.

Američané jsou ambiciózní, neradi končí druzí

Ani on se ovšem nevyhne zodpovědnosti za výsledky národního týmu. „ Jde nám to, baví nás to, ale výsledky jsou potřeba stejně, jako když trénujete v Evropě nebo kdekoli na světě. Navíc Američani jsou velmi ambiciózní lidé, neradi končí druzí, takže i ve fotbale chtějí být lepší a lepší. Chtějí udávat tempo,“ vysvětluje Klinsmann svou situaci, kterou zatím zvládá s noblesou.

V Brazílii dovedl před dvěma měsíci Spojené státy mezi šestnáct nejlepších fotbalových týmů světa.

Za pochodu budovat a zároveň začít i vyhrávat, to je teď také úkol Pavla Vrby. Jemu zatím postačí, když český tým bude za dva roky mezi čtyřiadvacítkou nejlepších v Evropě.

O první vítězství bude hrát proti Američanům v Praze na Letné od 20.15. Pokud se na stadion nedostanete, poslechněte si přímý přenos celého zápasu prostřednictvím internetového streamu Český rozhlas Sport na webu zpravy.rozhlas.cz nebo v mobilních aplikacích.

Jürgen Klinsmann chce dát v zápase s Českem šanci i mladým hráčům, kteří působí v evropských soutěžích | Foto: ČTK

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme