Nizozemští fotbalisté jsou ve finále MS

Mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice zná jméno prvního finalisty. Po výhře 3:2 nad Uruguayí se radují hráči Nizozemska. Vítězem letošního šampionátu tak bude určitě evropský tým. Ve druhém semifinále se totiž utkají Španělé a Němci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemští fotbalisté oslavují postup do finále MS

Nizozemští fotbalisté oslavují postup do finále MS | Zdroj: ČTK

Od úvodu utkání byli aktivnější Nizozemci. Svou převahu zužitkovali po nenápadné akci v 18. minutě. Kapitán Giovanni van Bronckhorst napřáhl z pětadvaceti metrů a trefil přesně šibenici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Semifinále MS očima Michala Jurmana

I nadále měli míč častěji na kopačkách "oranjes". Čtyři minuty před koncem prvního poločasu ovšem vystřelil z podobné vzdálenosti jako předtím van Bronckhorst kapitán Uruguaye Diego Forlán a gólman Stekelenburg střelu mířící doprostřed brány nechytil.

Náskok i drama v závěru

Začátek druhé půle byl z obou stran opatrnější. Rozhodující náskok získali Nizozemci mezi 70. a 73. minutou díky trefám Wesleyho Sneijdera a Arjena Robbena. První se prosadil chytrou střelou z hranice pokutového území, druhý oslavil gól hlavou. Obě branky padly s přispěním tyčí.

Zápas se zdál být rozhodnutý a i kvůli tomu možná uruguayský trenér Oscar Tabares vystřídal svého nejlepšího hráče Forlána. Toho mohl litovat poté, co na 2:3 snížil v nastavení Maximiliano Pereira. Jihoameričané si pak vytvořili nápor, který už však nedokázali proměnit ve vyrovnávací branku.

Svého soupeře pro finále se Nizozemci dozvědí zítra po skončení druhého semifinále, ve kterém proti sobě nastoupí Španělsko a Německo. A Uruguay bude mít zároveň jasno o tom, koho vyzvou v bitvě o bronz.

MS ve fotbale, semifinále:

Uruguay - Nizozemsko 2:3 (1:1)
Branky: 41. Forlán, 90.+2 M. Pereira - 18. Van Bronckhorst, 70. Sneijder, 73. Robben. Rozhodčí: Irmatov - Iljasov (oba Uzb.), Kochkarov (Kyrg.). ŽK: M. Pereira, Cavani - Sneijder, Van Bronckhorst, Van Bommel. Diváci: 62.479.

Sestavy:
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Victorino, Godín, Cáceres - Pérez, Arévalo, Gargano, Á. Pereira (78. Abreu) - Forlán (84. S. Fernández), Cavani. Trenér: Tábarez.
Nizozemsko: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Zeeuw (46. Van der Vaart) - Robben (90. Elia), Sneijder, Kuijt - Van Persie. Trenér: Van Marwijk.

Jan Suchan, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme