Nová ortopedická klinika na Bulovce poslouží i fotbalistům

V pražské fakultní nemocnici Bulovka se odpoledne uskuteční inaugurace Ortopedické kliniky, které byl letos v únoru přiznán statut Mezinárodní fotbalové federace FIFA Medical Centre of Excellence.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal Slovensko - Česko (2:2)

Fotbal Slovensko - Česko (2:2) | Foto: Tomáš Adamec

Klinika bude zajišťovat mimo jiné komplexní zabezpečení pro fotbalisty na všech výkonnostních úrovních, ale i možnost doplnění znalostí pro trenéry a lékaře působící ve fotbale.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékař fotbalistů Sparty Praha Jiří Váchal ve Světě o desáté.

Lékař fotbalistů Sparty Praha Jiří Váchal upozorňuje, že na fotbalisty se každým rokem kladou větší nároky a jejich zátěž stále stoupá. „Fotbalisté mají každým rokem více a více zápasů. V některých případech až v řádech desítek zápasů,“ přiblížil Váchal.

Podotkl také, že se i díky tomu zvýšil počet zraněních vzniklých z přetížení pohybového aparátu. „Přibylo také na rychlosti, což s sebou nosí lehce zvýšenou agresivitu, myslím samozřejmě sportovní, která ale potom může vést i ke tvrdším kontaktům mezi hráči,“ řekl lékař.

Pro fotbalisty především na té nejvyšší úrovni je důležitá také regenerace po zápasech. „Před patnácti lety byly regenerační programy v začátcích. Z daleka se nekladl na regeneraci takový důraz. Dnes si to valná většina hráčů uvědomuje a podle toho se chová,“ prozradil Váchal.

Lékařské centrum Mezinárodní fotbalové federace se chce ve svých studiích zaměřit také na mládežnický a dětský fotbal.

Martina Mašková, Alice Kottová, Anna Baumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme