Plzeň nezaváhala a slaví první ligový titul. Brno sestupuje

Fotbalisté Viktorie Plzeň slaví první mistrovský titul v historii klubu. Po vítězství 3:1 nad Baníkem Ostrava ve 29. kole Gambrinus ligy uhájili čtyřbodový náskok před druhou Spartou, která už je nemůže předstihnout. Soutěž zná i druhého sestupujícího. Ústí nad Labem doprovodí do druhé ligy Zbrojovka Brno, která prohrála v klíčovém duelu v Příbrami 0:1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňský Daniel Kolář slaví gól v utkání 28. kola v Teplicích. Plzeň vyhrála 1:0 a je krok od titulu

Plzeňský Daniel Kolář slaví gól v utkání 28. kola v Teplicích. Plzeň vyhrála 1:0 a je krok od titulu | Zdroj: ČTK

Plzeň se stala po Spartě, Slavii, Liberci a Ostravě pátým klubem, který od rozdělení federální československé ligy dokázal vyhrát samostatnou českou nejvyšší soutěž. Brněnská Zbrojovka poprvé sestoupila z české ligy, naposledy se jí to „povedlo“ ještě za federálních fotbalových časů před 19 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba o utkání Plzeň - Ostrava (3:1)

Aby mohli slavit kolo před koncem soutěže, potřebovali Plzeňští zdolat před beznadějně vyprodaným hledištěm stadionu ve Štruncových sadech ostravský Baník. A přestože se do něj zakousli od prvních minut zápasu, nehrálo jim hned všechno do karet.

První ostravská střela na plzeňskou branku totiž skončila v síti, když míč z Lukešovy kopačky tečoval nešťastně za záda vlastního brankáře Pavlíka Limberský. Ještě do přestávky však stačili Západočeši otočit skóre. Nejdřív vyrovnal Jiráček a po něm se trefil Bakoš. Když pak po změně stran zatočil trestný kop do ostravské branky Horváth a upravil tak na 3:1, mohly naplno propuknout mohutné plzeňské oslavy, Baník na zvrat neměl síly.

Šéf českého fotbalu Ivan Hašek pak předal Viktorii pohár a medaile jako první dárek a určitě nejlepší dárek k blížícímu se stému výročí založení plzeňského klubu.

Přesně opačná nálada panuje v Brně. Zbrojovka potřebovala bodovat v Příbrami, aby zachovala naději na záchranu do posledního kola. To se jí nepovedlo. Byť nebyla v utkání horším týmem, doplatila na chabou koncovku a prohrála 0:1. Půjde do druhé ligy společně s Ústím nad Labem.

29. kolo Gambrinus ligy tak vyřešilo všechny zbývající důležité otazníky. Nic na tom už nemohly změnit ostatní zápasy.

Jedna tajenka ale zůstává pro poslední kolo přece. A sice, kdo získá korunu pro krále střelců. Útočník Tomáš Pekhart dal totiž Ústí dva góly a dotáhl se v čele tabulky střelců na svého podzimního spoluhráče z Jablonce Davida Lafatu. Oba teď mají 17 gólů.

Výsledky 29. kola fotbalové Gambrinus ligy
FC Viktoria Plzeň – FC Baník Ostrava 3:1
1. FK Příbram – FC Zbrojovka Brno 1:0
FK Ústí nad Labem – AC Sparta Praha 1:3
FK Baumit Jablonec – SK Slavia Praha 2:2
SK Dynamo České Budějovice – FC Slovan Liberec 1:0
FC Hradec Králové – SK Sigma Olomouc 1:0
1. FC Slovácko – FK Mladá Boleslav 1:2
Bohemians 1905 – FK Teplice 1:1

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme