Pod dohledem Dagmar Damkové prošli novináři testem pro fotbalové rozhodčí

Fotbaloví rozhodčí dělají chyby a je obvyklý stav, že je za to novináři kritizují. Dnes se ale role vyměnily. Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková s prvoligovými sudími Jílkem, Zelinkou a Wilczkem informovala fotbalové redaktory o novinkách v pravidlech a pak je přezkoušela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Ardeleánu uděluje žlutou kartu brankáři Hruškovi

Rozhodčí Ardeleánu uděluje žlutou kartu brankáři Hruškovi | Zdroj: ČTK

„Faul, nefaul, žlutá, červená, bez karty, nepřímý, přímý atd. Co bude, to odkřížkujete. Dalších deset klipů bude na ofsajd. A neopisovat,“ smála se Dagmar Damková.

A už to jede. Je to faul, nebo útočník simuloval? Jeden záběr, druhý, ani po pátém nemá většina z nás úplně jasno. Tak jak? Dobře, opisovat nebudu, nota bene jsem skoro deset let sám pískal, tak bych to měl zvládnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to dobrý krok k takové ‚osvětě‘ směrem k novinářům, ale i celkově k veřejnosti, pochvaloval si seminář zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek

Relativně snadnějších situací vybrala Dagmar Damková jen pár, jinak spíše lidově řečeno špeky. Mezi zkoušenými sedí redaktoři z řady deníků, internetových médií, ČTK i několik komentátorů České televize. Místy společně kroutíme hlavou a s posledním záběrem úlevou oddechujeme.

Kdybych chtěl pískat na mistrovství světa, můžu udělat z dvaceti případů maximálně dvě chyby. Ale na Synot ligu už jsou přípustné čtyři a do těch se vejdu, zjišťuji s radostí.

Někteří z kolegů ale testy nenápadně schovávají nebo naopak demonstrativně mačkají. A i když u řady záběrů se vede hlasitá diskuse, smysl seminář snad podle všech účastníků měl.

„Je to dobrý krok k takové ‚osvětě‘ směrem k novinářům, ale i celkově k veřejnosti. Je dobře, že k tomu komise rozhodčích přistoupila. Sice po dlouhém váhání, ale je to i v jejím zájmu, aby vysvětlila, proč dochází ke sporným situacím a momentům z hlediska rozhodčích,“ pochvaloval si zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek.

„Pomůže to víc pochopit situaci rozhodčích. Na druhé straně to neznamená, že nebudeme na jejich činnost pohlížet kriticky. Mají těžké podmínky, ale rozhodli se pro tu profesi sami a musí počítat s oprávněnou kritikou,“ dodal Filípek.

A předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace Dagmar Damková zase doufá, že teď budeme my novináři o nedovolených nebo naopak dovolených zákrocích mluvit či psát správně.

„Strašně bych si to přála, ale uvidíme, jaká bude realita. Možná vám to na začátku vydrží,“ usmívá se Dagmar Damková, než se zase ona a prvoligoví rozhodčí z role zkoušejících a případně kritizujících vrátí do role kritizovaných.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme