Potřebujeme nutně vyhrát, říká Hašek před zápasem se Skotskem

Stačí jedno nevydařené utkání, bodová ztráta a sen o postupu na evropský šampionát se může pomalu rozplynout hned v úvodu kvalifikace. Čeští fotbalisté potřebují z následujícího dvojzápasu vydolovat dvě výhry. A o tu první se budou pokoušet už dnes večer v duelu proti Skotsku. „Já jim věřím,“ říká před klíčovým zápasem šéf Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek | Foto: Tomáš Adamec

Češi jsou zatím po prohře s Litvou bez bodu, Skotové mají ze dvou zápasů čtyři body za remízu v Litvě a vydřenou výhru nad Lichtenštejnskem. Jaká je nálada našeho týmu?

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda fotbalového svazu Ivan Hašek v Ranním interview Radiožurnálu.

Myslím, že jsou všichni připraveni odčinit tu prohru s Litvou. Hráči jsou soustředění a připravují se. O obrovské zodpovědnosti vědí, ale na druhou stranu si věří a já jim věřím také.

Jak vnímáte dnešní zápas vy?

Teď už je každý zápas klíčový. Nezačali jsme dobře, ale důležité je, jak skončíme. A v tuhle chvíli je pro nás tento zápas hodně klíčový. Potřebujeme nutně vyhrát.

Ještě včera zbývalo hodně neprodaných volných lístků, předprodej byl prodloužen oproti původním plánům až do dneška, nesvědčí to trochu o tom, že nadšení a důvěra fanoušků tak trochu opadá?

Myslím, že jsme si to zavinili sami tím, jak hráli v prvním zápase. Atmosféra a to, jak byl vyprodaný stadion v Olomouci a jaký byl hlad po fotbale, tak to tady v Praze teď bohužel není. Teď musíme o fanoušky bojovat tím, že vyhrajeme.

Stadion v Edenu má kapacitu zhruba dvacet tisíc lidí. Kolik ještě zbývá volných vstupenek?

Kolem tří tisíc.

Nezlevníte je ještě před zápasem?

Ne, tak to určitě neuděláme. Myslím si, že i ty ceny, které jsme dali, nebyli v minulosti takhle nízko na takto klíčové zápasy. Chtěli jsme jít fanouškovi naproti.

Lidé během posledního nevydařeného zápasu v Olomouci poprvé vyjadřovali hlasitěji nespokojenost s prací hlavního kouče Michala Bílka, byla podle vás kritika oprávněná?

Myslím si, že kritika v případě neúspěchu je vždycky na první místě adresovaná kouči. To je naprosto normální. Na druhou stranu já sleduji práci trenéra a vím, že dělá maximum toho, co může dělat. A v naší zemi při každém neúspěchu může za všechno trenér, takže on to taky tak chápe. A proto chce dát naše mužstvo dohromady v dnešním i následujících zápasech, i v těchto těžkých chvílích.

V posledních dnech se hodně mluví o tom, jak bude vypadat složení českého týmu v zápase proti Skotsku, a hlavně pokud jde o útok. Vy už víte, jak se trenér Michal Bílek rozhodl?

Nevím přesně, jaká bude sestava. Myslím si, že to je na trenérovi a na realizačním týmu.

Vy osobně, aniž bychom to teď spojovali s dnešní sestavou, vsadil byste v takto důležitém zápase spíše na zkušenějšího fotbalistu, který ale v poslední době ve svém klubu nehraje, nebo byste se nebál od začátku poslat na trávník mladého hráče, který sice v klubu pravidelně hraje, ale za národní tým ještě nenastoupil?

Především bych vsadil na ty hráče, o kterých bych věděl, v jaké jsou formě. Neřekl bych si od začátku, že bude hrát ten a ten. Ale samozřejmě jako každý trenér bych je sledoval na tréninku, viděl bych, jak se pohybují, snažil bych se s nimi mluvit. A podle toho, jak bych cítil, že jsou připraveni na ten zápas, tak toho bych postavil.

Ale jiná situace je hrát za svůj klub a jiná hrát za reprezentaci?

To tak vůbec není. Jestli je někdo připravený a odhodlaný a jistý a na tréninku pracuje tak, že má formu, tak tady nezáleží na tom, jestli je mladý nebo starý. Tedy jde o to, jak to ten trenér cítí a komu dá vědět.

Jan Kaliba, Jaroslav Plašil, Alice Kottová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme