Před zápasem proti Nizozemsku dal českým fotbalistům cenné rady i Karel Brückner

Nizozemsko patří k nejčastějším soupeřům české fotbalové reprezentace. V úterý v Praze na Letné se ale tahle bilance rozšíří po dlouhé, devítileté pauze prvním utkáním kvalifikace mistrovství Evropy 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fotbalisté se připravují v Praze na úvodní zápas evropské kvalifikace

Čeští fotbalisté se připravují v Praze na úvodní zápas evropské kvalifikace | Zdroj: ČTK

Mezi lety 1994 a 2005 se ovšem Češi a Nizozemci utkali devětkrát, což čítá i zápasy pro samostatný český fotbal klasické a nezapomenutelné.

Senzační vítězství 3:1 na Letné z dubna 1995 můžeme označit za přelomové, samostatná česká reprezentace tehdy poprvé dokázala porazit mužstvo z naprosté evropské špičky a čtvrtfinalistu mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na fotbalisty Nizozemska by v kvalifikačním utkání o ME 2016 měly podle Karla Brücknera platit přihrávky za obranu soupeře

I díky tomu postoupila na svou první velkou akci, nakonec stříbrné Euro 1996. Od té doby platí, že pokud Češi hrají kvalifikační skupinu spolu s Nizozemskem, podaří se jim postoupit. Platilo to jak pro světový šampionát 2006, tak pro mistrovství Evropy o dva roky dříve.

A právě z turnaje v Portugalsku před deseti lety pochází zřejmě nejpamátnější zápas české reprezentace, obrat proti Nizozemsku z 0:2 na 3:2 mistrně režírovaný tehdejším koučem a současným poradcem Pavla Vrby Karlem Brücknerem. A ten má do přípravy národního týmu na současný výběr Nizozemska co mluvit.

Útočník Matěj Vydra věří, že Brücknerovy rady týmu pomůžou

„Chtělo by to, aby něco vymyslel a fungovalo nám to. Chceme hrát balony za obranu, a když to nepůjde, tak vyzkoušíme i postupný útok. Pan Brückner říká, že jsou vysoko, a chceme toho využít. Máme dva asistenty, trenéra Vrbu a pana Brücknera, který se sám zapojil do tréninku, že chce nějaké skryté přihrávky za obranu, a uvidíme, jak to bude fungovat.“

To říká útočník Matěj Vydra. Ovšem ani Karel Brückner není automaticky zárukou úspěchu proti oblíbenému českému soupeři. Sám má s Nizozemskem z pěti zápasů vyrovnanou bilanci a ten poslední ještě pod jeho vedením před devíti lety Češi na Letné prohráli.

Tomáš Rosický tehdy neproměnil pokutový kop a další současný reprezentant, který toto utkání pamatuje, brankář Petr Čech, pak dostal dvě branky. Tu první po spolupráci dvojice Robben - Van der Vaart, která tentokrát na Letnou kvůli zdravotním problémům nepřijede stejně jako další pamětník, stoper Ron Vlaar.

Jestli to zvýšilo šance českého týmu, aby po delší době proti Nizozemsku znovu uspěl, uslyšíte v úterý v přímém přenosu Radiožurnálu i Českého rozhlasu Sport na webu zpravy.rozhlas.cz nebo v mobilních aplikacích. Výkop je ve 20.45.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme