Recept na Barcelonu? Už jsme ji jednou ubránili, říká záložník Šachtaru Hübschman

Po stopadesáté nastoupí fotbalisté Šachtaru Doněck k zápasu evropského poháru, ale teprve poprvé ke čtvrtfinále Ligy mistrů. Ukrajinský klub, za který pravidelně nastupuje i český reprezentační záložník Tomáš Hübschman, bude mít k oslavě svého jubilea ty nejlepší možné kulisy, ovšem hodně pohyblivé, a s výjimečnou schopností soupeři ubližovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvalifikační utkání fotbalového mistrovství Evropy 2012 Španělsko - Česká republika 25. března v Granadě. Tomáš Hübschman, jeden z nejlepších hráčů utkání

Kvalifikační utkání fotbalového mistrovství Evropy 2012 Španělsko - Česká republika 25. března v Granadě. Tomáš Hübschman, jeden z nejlepších hráčů utkání | Zdroj: ČTK

Slavný Nou Camp, to není jen báječný stadion s pečlivě opečovávaným trávníkem. Potíž je v tom, že tam teď posledních pár let hrají výjimeční fotbalisté, kteří svému soupeři skoro nepůjčí míč, a ještě mu nasází tolik branek, že se domů nevrací s pořízenou. Barcelona, to je teď v podstatě také národní tým Španělska plus ještě argentinský míčový mág Lionel Messi.

„Messi je ten hráč, který dokáže obejít soupeře a tím vytvořit prostor a uvolňuje i toho Inisetu nebo Xaviho. Oni se pak díky němu dostanou do gólových příležitostí, v týmu Španělska spíš tvoří,“ říká Hübschman.

Tedy pokud jim soupeř tvořit dovolí, a právě Xavi by o tom mohl vyprávět. Nedávno v Granadě hrál proti českému týmu stý zápas za španělskou reprezentaci, a tamní novináři měli po zápase jasno, který dárek byl pro letošního finalistu ankety Zlatý míč nejhorší.

Tomáš Hübschman toho totiž Xavimu v duelu evropské kvalifikace moc nepovolil, a pokud dnes večer na Nou Campu český reprezentant nastoupí, dá se předpokládat, že se pokusí o totéž.

Buď on sám nebo některý z jeho spoluhráčů v dresu ukrajinského celku. A vychází při tom i ze zkušeností z předloňského léta, kdy se Doněck s Barcelonou utkal v superpoháru.

„Tam to bylo vidět nejvíc. My jsme se snažili eliminovat hlavně Xaviho. Oni si nedokázali najít příležitost, my jsme dobře bránili, a proto nám dali gól až ve 115. minutě. Ale na začátku srpna vstoupila Barcelona rovnou do soutěže po přípravě a my jsme byli rozehraní.“

Zatímco teď je to přesně obráceně, Barcelona hrála pravidelně soutěž i v zimě, kdežto ukrajinská liga začala teprve před měsícem. Takže i proto je teď mnohem větším favoritem lídr španělské Primera División.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Plašil rozebírá šance Šachtaru před Barcelonou

Ale Šachtar už dokázal na Nou Campu uspět. Předminulou sezonu tam vyhrál v základní skupině Ligy mistrů, v době, kdy už měli domácí jistý postup do další fáze 3:2.

Pokud by Doněck stejný nebo podobně nadějný výsledek uhrál na stejném místě i dnes večer, měl by Tomáš Hübschman solidní šanci, že se na jaře už potřetí vypraví do Španělska, pro změnu k semifinále Champions League do Madridu, který už je po domácí výhře nad Tottenhamem skoro jistým postupujícím.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme