Šéf fotbalu Pelta se chce sejít s jednotlivými kluby a zástupci fanoušků

Nedává góly ani jim nezabraňuje, a přesto jeho jméno neustále vyvolávají fanoušci. Svazový předseda Miroslav Pelta se stal společným nepřítelem fotbalových příznivců z celé České republiky. A teď hledá způsob, jak se s nepříjemnou situací vypořádat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Už pár týdnů zažívá to samé. Přijde na ligový stadion, kde mu davy lidí sprostě nadávají. Pustí si ligový zápas doma a také z televize na něj vulgárně křičí stovky, někdy i tisíce fanoušků.

Pelta tušil, že při své snaze zkulturnit prostředí při zápasech, zavádí nepopulární opatření. Tak silnou negativní reakci ale nečekal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Pelta vulgárním fanouškům ustupovat nechce

„Člověk má fotbal rád, dívá se i na ostatní zápasy v televizi. A když pak slyší takovouhle vulgaritu vůči své osobě… Zkuste si představit, jaké to je. A nemyslím si, že jsem neodolný člověk. Spíše to má vliv i na mou rodinu. Je to za hranou,“ říká Pelta.

Šéf českého fotbalu připouští, že situaci za hranu sám nechtěně dostal tím, že před pár týdny veřejně vyzval rozhodčí, aby při vulgárním skandování přerušili zápas, stejně, jako v případě násilí, rasových projevů či jiných výtržností.

Fanoušky vyprovokoval, ale za svým názorem si stojí. „V žádném případě neudělám nic, abych to zjednodušil. Byla by chyba, kdyby sudí neměli pravomoc zápas přerušit,“ myslí si Pelta, který má v zádech státní orgány a silné sponzory.

Pelta chce s urážkami bojovat, nejvíc ho bolí od sparťanů

Číst článek

Noví sponzoři by prý do fotbalu rádi vstoupili v případě, že bude prostředí na zápasech a stadionech kultivovanější. Šéf svazu přitom mluví o kamerových systémech, registracích a dalších opatřeních. Sbírá zkušenosti ze zahraničí a v příštím týdnu chce osobně mluvit s jednotlivými kluby a zástupci fanoušků.

Právě u nich má Pelta zatím minimální zastání. Lidé, kteří se nejvíc podílejí na atmosféře na stadionech, předsedovi vyčítají, že opatření jsou původně namířena proti chuligánům šikanou slušných fanoušků.

Současnému svazovému šéfovi navíc připomínají kontroverzní minulost. „Jsem snadná oběť, ale na druhou stranu nejsem žádný virtuos. Dělám pro fotbal a dělám to srdcem,“ dodal Pelta.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme