Skotové radí: Litva hraje tvrdě, není to vůbec lehké

Čeští fotbalisté jsou zase o něco chytřejší, díky kvalifikačnímu duelu Litva - Skotsko teď mohou tušit, co je zhruba na startu kvalifikace čeká. Přesněji řečeno seznámili se zřejmě se stylem, kterým se budou chtít hráči z Pobaltí prosadit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech v Jihoafrické republice

Petr Čech v Jihoafrické republice | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Slovo styl je možná na místě, s dodatkem volný, a nemá to nic společného se snahou přeplavat co nejrychleji z jedné strany bazénu na druhou. Tady jde naopak o to svým tělem přibrzdit nebo vykolejit toho druhého.

I Skotové, kterým jsou tvrdé osobní souboje vlastní, se podivovali, na jak důrazného soupeře na úvod kvalifikace narazili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skotové radí: Litva hraje tvrdě, není to vůbec lehké

"Do pořádné šance jsme se nemohli dostat, situaci nám totiž hodně komplikovala důrazná hra soupeře. Pokaždé, když jsem se snažili rychle zaútočit, tak nás chtěli Litevci za každou cenu faulovat. Rozhodčí měl být přísnější a dát více žlutých karet. Nebyla snad minuta, aby nás nefaulovali," podivoval se kapitán skotského týmu Darren Fletcher.

Jistě, s jeho slovy nemusí všichni souhlasit a platí to hlavně pro fotbalisty Litvy a také třeba turecké rozhodčí, kteří utkání řídili, ale v případě dalších názorů záložníka Manchesteru United, už bude oponentů mnohem méně.

"Litevci ukázali, že jsou na tom fyzicky velice dobře. A pokud budou hrát i nadále tímto způsobem, bude to s nimi mít obtížné každý," odtušil Fletcher.

Další na řadě jsou teď čeští fotbalisté, kteří právě zápasem s už rozehranou Litvou vstoupí do evropské kvalifikace. A obtížné to budou mít dvojnásob, pokud se jim nepovede vstřelit rychlejší gól.

Čech: Sebrali si navzájem body

,,Mají hru založenu na dobré defenzivě a my se musíme pokusit prolomit jejich obranný val,“ říká stoper českého týmu Roman Hubník.

Obranný val, to je termín, který v souvislosti se zápasem proti Litvě ještě hráči i fanoušci párkrát uslyší, a je dost pravděpodobné, že bude početný defenzivní blok soupeře obtížně zdolatelný i v samotném duelu.

"Španělé skupinu vyhrají, našimi hlavními soupeři ve skupině jsou Litva a Česko, takže je škoda, že jsme tady nevyhráli," litoval ztráty i v případě plusového bodu z venku trenér Skotska Craig Levein, ale méně už čeští fotbalisté, těm se totiž bezbranková remíza konkurentů ve skupině maximálně zamlouvá.

Torres opět pálí

,,Sebrali si navzájem dva body hned v prvním duelu, což je pro nás dobré. Samozřejmě se dalo počítat, že Španělsko jednoduše vyhraje,“ okomentoval úvodní výsledky konkurentů gólman Petr Čech.

Pokud jde o duel největších favoritů skupiny I Španělů v Lichtejnštejnsku, podstatnější než vysoká výhra 4:0, jsou dvě zprávy. Za A: David Villa dal svou 44-tou branku v reprezentaci a vyrovnal tak historický rekord Raúla.

A za B, což může být pro další úspěchy úřadujících světových šampionů mnohem důležitější, narozdíl od Mistrovství světa už zase střílí góly Fernando Torres. Útočník Liverpoolu dal teď dva, za národní tým už 26 a tím se pro změnu vyrovnal jiné legendě, Emiliovi Butragueňovi.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme