Skotští fotbalisté nastoupí proti Česku i se čtyřicetiletým Weirem

Čeští fotbalisté si mohou být jistí, že muž, který je svým gólem porazil v březnové přípravě v Glasgowě, jim dnes večer gól nedá. Scott Brown přijde o zápas kvalifikace mistrovství Evropy, stejně jako několik dalších obvyklých reprezentantů Skotska, ať už kvůli zranění, nebo trestu. Trenéra českého výběru Michala Bílka ale spíš trápí otázka, jestli se tentokrát najde střelec v jeho mužstvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotští fotbalisté se připravují na kvalifikační duel ME proti Česku

Skotští fotbalisté se připravují na kvalifikační duel ME proti Česku | Zdroj: ČTK

„Dávat góly,“ tuhle mantru Bílek jistě přenese z tréninkového hřiště také do šatny stadionu v Edenu. I proti oslabeným Skotům to bude pro současný český tým oříšek. Tím spíš, že se soupeř inspirovaný Litevci zřejmě zabarikáduje na své polovině a zadní linii utvoří čtveřice pořízků s průměrnou výškou 187 centimetrů.

O nejvyšším z nich jste možná v uplynulých týdnech slyšeli. David Weir z Glasgow Rangers se stal ve čtyřiceti letech třetím nejstarším fotbalistou v Lize mistrů a úplně nejstarším Skotem, který si zahrál za národní tým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skotští fotbalisté nastoupí proti Česku i se čtyřicetiletým Weirem

„Když na to máte zdraví, cítíte se dobře, máte na to fyzičku, tak proč ne! My jsme vlastně také v Evropské lize hráli proti Trondheimu, kde střední záložník – kapitán, legenda – měl také myslím čtyřicet let nebo dokonce čtyřicet jedna. Nebo Martin Vaniak ve Slavii,“ nevidí ve věku problém obránce Michal Kadlec.

Kadlecův otec hrál také skoro do čtyřiceti, i když za reprezentaci naposledy v Kristových letech. I tak si ale Kadlec junior myslí, že přes Davida Weira by mohla vést cesta do nitra skotské obrany. Nahradit třeba rychlost zkušeností a poziční hrou úplně nejde.

„Ono se to možná dalo nahradit před deseti lety, fotbal se hodně zrychlil. Když si pustíte video z fotbalu teď nebo před deseti patnácti lety, tak se skoro zhrozíte. Nebo tenkrát, když hrál ještě Beckenbauer, tak se tam de facto chodilo po hřišti. Teď je to určitě těžší, když tam máte proti sobě nějakého osmnáctiletého devatenáctiletého útočníka, který jde jeden na jednoho. Zkušeností se to nahradit dá, ale samozřejmě nějaké deficity tam v rychlosti budou,“ prohlásil Michal Kadlec.

Teď ještě aby Kadlec a jeho spoluhráči Davida Weira do situace, ve které se zmíněné deficity projeví, dokázali dostat. Utkání Česko-Skotsko, stejně jako přímý přenos Radiožurnálu, začíná ve 20:15.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme