Slavia slaví letité výročí od založení klubu. Letos už podruhé

Řevnivost fanoušků nad tím, který z fotbalových klubů pražských „S" je starší, se táhne celou historií fotbalu u nás, ačkoliv samotní historikové mají jasno. Nejstarší sportovním klubem vůbec je Slavia, která právě dnes slaví 121 let od svého založení. Do zbytečných zmatků na toto téma ale mnohé přivedl letos i samotný klub z Vršovic. Ten totiž slavil kulaté 120. výročí ve stejný rok, kdy se na tytéž oslavy chystá i jeho rival z Letné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SK Slavia Praha

SK Slavia Praha | Foto: SK Slavia Praha

"Od roku 1893 existovaly a působily dva dodnes nejslavnější české kluby Sparta a Slavie. Prapůvodně se Slavia vyvinula z literárního a řečnického spolku, který byl ve svém zaměření silně a vlastenecký a protivídeňský," přibližuje vznik Slavie historik Miloslav Jenšík.

Od konce roku 1893 opravdu byla na scéně už obě pražská „S". Nikoliv ale na fotbalové scéně, o tom níže. Slavia byla založena za zmíněných okolností, tak jak je podal pan Jenšík, jako Akademický cyklistický odbor Slavia už 2. listopadu 1892 v dnešním kinu Mat na Karlově náměstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historicky nejstarším klubem v Čechách je pražská Slavia. Letos uplynulo 121 let od jejího založení

120. výročí tak měli sešívaní příznivci slavit už loni touto dobou, ne až letos na konci ledna.

"Od minulého listopadu se konala řada jiných akcí. 120. výročí jsme si připomenuli v rámci utkání Gambrinus ligy, kdy výročí na tento zápas vycházelo. Přípravy na oslavy 120. výročí vyžadovaly velkou logistiku, ve hře byl také termín, kdy nám Národní divadlo mohlo poskytnout prostor," vysvětluje příčiny téměř tříměsíčního skluzu v oslavách za tiskové oddělení Slavie Soňa Nouzáková.

120 let od založení slaví i Sparta

Snaha o velkolepost oslav společně s jejich zřejmě pozdějším plánováním tak vnesla do hlav fotbalových fanoušků mnohé pochybnosti. A ačkoliv je Slavia o více než rok starší než Sparta, letos se oslav 120. výročí dočkají fanoušci obou tradičních rivalů.

Kulaté výročí letenských připadá už na 16. listopadu. A protože dnešní 121. výročí Slavie probíhá pěkně v poklidu v rámci klubových stránek a sociálních sítí, budou se přesně za 14 dní mnozí fanoušci původního Athletic Clubu Královské Vinohrady, dnes tedy AC Sparty Praha, holedbat stejně dlouhou historií jakou má Slavia.

Nehledě na to, že samotný fotbal se začal hrát podle všech informací dříve na Spartě, než v původně cyklistické Slavii.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme