Slavii čeká boj o záchranu, naposledy sestoupila v roce 1963

V českém fotbale se schyluje k historické chvíli. Slavia Praha a Baník Ostrava jsou kluby, které jako jediné hrají nejvyšší soutěž v zemi nepřetržitě od šedesátých let minulého století. Poslední sestup potkal Baník v roce 1966, Slavii v roce 1963.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 3. kola první fotbalové ligy Slavia Praha - Sigma Olomouc 5. srpna v Praze. Hráči Olomouce se radují z vítězství.

Utkání 3. kola první fotbalové ligy Slavia Praha - Sigma Olomouc 5. srpna v Praze. Hráči Olomouce se radují z vítězství. | Zdroj: ČTK

Právě tyto tradiční prvoligové týmy jsou ale před posledními pěti koly pod čarou ponoru, tedy na sestupových pozicích. Ale zatímco Baník už v záchranářských problémech za poslední roky umí chodit, slávisté se v situaci opravdu kritické ocitají až teď.

„Hráči byli velmi zklamaní, že zase prohráli, ale já jsem jim řekl, ať porovnají svůj výkon s tím předchozím proti Spartě. V tomhle ohledu bylo jasně patrné výrazné zlepšení. Zasloužili jsme si jednoznačně vyhrát a to mi dodává jistotu, že závěr sezony zvládneme,“ hlásá nizozemský lodivod Alex Pastoor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nepříjemný problém tradičních klubů upozorňuje Jan Kaliba

„Čeká nás pět zápasů, které pro nás budou, jako bychom hráli pětkrát finále. A pokud je odehrajeme podobně jako utkání s Plzní, můžeme počítat s tím, že přijdou i výsledky.“ Podle výsledků je Pastoor zatím hodně neúspěšný kouč.

Teď hledá, k čemu by se mohl upnout před pěti zápasy, které rozhodnou o bytí, či nebytí Slavie v nejvyšší soutěži. Tu naposledy opustila v roce 1963, od té doby se nejstaršímu českému klubu nic takového nepřihodilo a co teď může být horší než tahle vyhlídka, slávisté na rozdíl od svých soupeřů, kteří jsou na tom v tabulce podobně, nejsou zvyklí hrát pod tlakem hrozby, že se propadnou do druhé ligy.

„Těžko říct, jestli to může být nevýhoda. Tam je to spíše o hráčích, jak se s tím srovnají. Každý k tomu má přistoupit, jak k tomu přistoupit má. To tam rozhoduje,“ dumá obránce Michal Smejkal nad tím, jestli může Slavii ublížit nezkušenost s bojem o záchranu.

I přes ne zrovna blyštivé poslední sezony není Slavia zvyklá přizpůsobit se zápasům, ve kterých jde fotbalová krása stranou a víc než cokoli jiného často rozhoduje spíš zarputilost, na což mužstvo, do kterého se Smejkal začlenil v zimě coby host z Mladé Boleslavi, není úplně stavěné.

Soupeři Slavii nepomohou

„Když jsem viděl tým, jací tu jsou hráči… Kvalita tu je veliká, ale v téhle situaci tu pohoda není. Navíc teď zranění, ta se na tom podepsala. Tak to je.“ Tyto Smejkalovy věty se dají přeložit třeba takto: Je to tak, že v posledních pěti zápasech bude Slavia hrát o záchranu, a to s výjimkou Slovácka výhradně proti týmům, které jsou sestupem také vážně ohrožené.

Pražané nastoupí doma proti Příbrami, v posledním kole mohou hrát nepříjemný zápas o všechno v Ostravě s Baníkem, jedou i do Brna a tahle série utkání, ve kterých to bude kdo s koho, začne v neděli dvě tramvajové zastávky od Edenu. Na stadionu vršovických sousedů Bohemians.

„Víme, jak Bohemka hraje, známe to prostředí. Věřím, že si s tím poradíme. To nebude o fotbalové kráse, bude to o tom, kdo bude chtít více vyhrát, a my do toho musíme dát srdíčko.“ I tímhle orgánem je někdy třeba hrát fotbal a teď si to v praxi ověří slávisté.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme