Sparťanský trenér Lavička chce poprvé porazit Slavii

Porazil jsem Spartu. Ne každý trenér konkurenční Slavie to o sobě může prohlásit. Ten současný ano. Petr Rada dovedl červeno-bílé k podzimní výhře 1:0. A naopak - skoro každý kouč v novodobé historii pražské Sparty má ve svém životopise vítězství v derby nad fotbalisty Slavie. Vítězslav Lavička ještě nikoli. Přesto se před sobotním ligovým derby jejich pozice u vlastních fanoušků liší jako den a noc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Vítězslav Lavička (vlevo), Josef Hušbauer a další hráči fotbalového klubu Sparta Praha se 27. září v Praze šešli s novináři před sobotním derby se Slavií.

Trenér Vítězslav Lavička (vlevo), Josef Hušbauer a další hráči fotbalového klubu Sparta Praha se 27. září v Praze šešli s novináři před sobotním derby se Slavií. | Zdroj: ČTK

Zatímco výkony Lavičkova týmu fanoušci Sparty opěvují, na Petra Radu se z červeno-bílého kotle píská. A bývalý reprezentační kouč je s tím smířený a nic jiného nečeká, ani kdyby v sobotu večer vítězství v derby zopakoval.

„Myslím si, že tahle situace už se nezlomí, ale takový je fotbal. Budu se snažit, aby se Slavie zlepšovala a hrála o ty nejvyšší příčky. Slavie není tým, který by měl 5, 7 let hrát osmé, deváté místo, i když si prošel nějakou krizí, ale Slavie stejně jako Sparta k českému fotbalu patří a prostě tyto týmy musí bojovat o ty horní příčky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Před derby pražských 'S' mají trenéři obou týmů rozdílné pozice

Na tom se shodne s příznivci Slavie. Jenže ti si nemyslí, že právě Rada je trenérem, který to dokáže zařídit. Dá se očekávat, že tohle napětí bude přítomné i na Letné, i když kapitán týmu z Edenu Karol Kisel doufá, že se to nestane a fanoušci s ohledem na význam zápasu zůstanou pozitivní.

„To je tak výjimečný zápas a myslím si, že spojuje všechny hráče, fanoušky. Každý chce prostě být úspěšný a to je hezké, a proto bude vyprodáno a lidé o tom mluví před zápasem a budou mluvit po zápase. Určitě to nesmí být rušivý element, protože kdyby měl být, tak bychom nebyli úspěšní.“

Což ovšem může radikálnějším odpůrcům Petra Rady znít tak trochu jako lákavý návod, jak jeho situaci ještě zhoršit, protože vedení klubu zatím dává najevo, že jeho pozice ohrožená není.

Ušli jsme kus cesty, věří Lavička

To je snad jediný styčný bod se situací sparťanského trenéra, který pochopitelně žádné problémy s fanoušky nemá, protože hra jeho týmu se líbí a přináší výsledky. Ovšem co se týče prestižních duelů se Slavií, po podzimní porážce v Edenu má Lavička v kolonce vítězství nad rivalem z Vršovic stále nulu, pro kouče Sparty tak netypickou.

„Také jsem si procházel moje osobní statistiky proti Slavii a je to pravda. Rád bych i já přispěl k tomu, aby se tahle statistika po víkendu měnila. Věřím, že za tu dobu od našeho posledního derby do dneška jsme ušli nějaký kus cesty a moc bych si přál, aby to na naší hře bylo v sobotu vidět,“ přeje si Vítězslav Lavička před derby pražských "S", v pořadí už 279.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme