Stejně jako na MS v Brazílii, budou i v Synot lize rozhodčí používat sprej

Když před pár lety viděli fotbaloví fanoušci, jak jihoameričtí rozhodčí stříkají po trávníku sprejem, smáli se jim. Jenže teď odpůrců moc nenajdete, jestli vůbec nějaké. Po brazilském mistrovství světa nebo španělské Primera Division dostanou spreje také rozhodčí v Synot lize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Damková

Dagmar Damková | Foto: ČRo Plzeň

„Vadí to při běhu, že vás pořád něco bouchá. Podvědomě na to saháte, jestli to nemá tendenci vypadnout, takže ideální je to na boku. Ale tím, že máme jiný pohyb než hlavní rozhodčí, tak mi to při zvedání praporku vadilo,“ vypráví mezinárodní asistent Martin Wilczek.

Na loňském mistrovství světa do sedmnácti let ve Spojených arabských emirátech běhali se sprejem kromě hlavních rozhodčích také asistenti, nově budou mít náhradní lahvičku jen čtvrtí sudí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Urychlí to rozehrání hry, rozhodčí nemusí tak striktně hlídat pozici míče a postavení obránců, říká rozhodčí Wilczek

Ale omezování při pohybu je skutečně pouze drobnou nevýhodou oproti ostatním faktorům, které jsou naopak plusové.

„Urychlí to rozehrání hry, rozhodčí nemusí tak striktně hlídat pozici míče a postavení obránců. Navíc obránci si dávají opravdu pozor, aby to nepřekročili. Takže se zabrání zbytečným žlutým kartám za nedodržení vzdálenosti. Bude to velkým přínosem,“ říká Martin Wilczek.

Jeho kolegové s píšťalkou se o těchto kladech mizícího spreje budou moci v Synot lize přesvědčit zhruba od začátku září.

„Před zhruba šesti lety se mi to hrozně líbilo. Měla jsem ale spoustu kritiků. Pak se to začalo zkoušet na mládežnických šampionátech. Na poslední komisi rozhodčích UEFA se rozhodlo, že od nové sezony začneme i v Champions League a Evropské lize. To byl pro mě ten správný signál.“

Fotbalisté Slavie se dostali do pohody, Baník jí po vydařené přípravě ztratil

Číst článek

A tak předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace Dagmar Damková společně s maďarským svazem kontaktovala dodavatele z Argentiny a spreje už by měly být na cestě.

V dnešních čtyřech zápasech druhého kola Synot ligy to ale ještě budou muset rozhodčí zvládnout bez nich. Od čtvrt na devět hraje Sparta proti Jihlavě, už od 17 hodin Slovácko proti Bohemians, Brno vyzve Hradec Králové a Teplice České Budějovice.

Ze všech utkání uslyšíte na Radiožurnálu živé vstupy, duel Teplice-České Budějovice odvysíláme navíc celý v přímém přenosu na webu zprávy.rozhlas.cz.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme