Talentovaní fotbalisté Váňa a Švábík mezi 100 nejlepších juniorů

Dvě budoucí hvězdy českého fotbalu, které mohou časem dosáhnou kvalit evropského rozměru, se v těchto dnech možná rodí v Anglii. Zde totiž probíhá závěrečný nábor do prestižní akademie Nike a účastní se ho i dva Češi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hřiště

hřiště | Foto: Jiří Hošek

Celá akce, stylově označená Šance, odstartovala už loni v létě. Na začátku snahy zmíněné Akademie ulovit do svých řad největší světové talenty stálo 75 000 potenciálních objektů z 41 států. Ti prošli drobnohledem skautů, kteří se zaměřovali nejen na fyzické předpoklady uchazečů.

„Hledáme kvalitní hráče, kteří mají velký potenciál dále se zlepšovat a hrát profesionálně. Budou muset prokázat, že mají osobnost, odhodlání a rozhodování skutečného hráče a také vše ostatní co k tomu patří," říká trenér akademie a bývalý hráč Premiér League John Goodman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nábor fotbalových talentů v akci Šance finišuje

Skauti přitom už vybrali ze zmíněných 75 000 uchazečů 100 nejlepších. Ti v těchto dnech podstupují náročné testy, ze kterých si akademie vybere pouze 8 nejlepších. Mezi zmíněnou stovkou finalistů přitom nechybí ani dva Slováci a také dva Češi. Ostravský záložník Martin Váňa a útočník z Klimkovic Jan Švábík.

„Zbývá už jen poslední stovka nejlepších. Bude to zase o něco těžší, protože nároky na úroveň se pochopitelně zvýší. Nicméně k tomu aby si tě všimli, nebudeš potřebovat nic jiného, než předvést jak se hraje dobrý fotbal," radí stovce finalistů John Goodman.

Osm nejlepších obdrží od Akamedie prestižní smlouvu na sezónu 2011/2012. Tito vyvolení získají zkušenosti s tréninkem týmu anglické Premier League a zúčastní se celé řady turnajů s profesionálními kluby, jako je například španělská Barcelona. Jak ve finálovém výběru uspět přitom radil české dvojici na společném tréninku i sparťanský záložník Libor Sionko.

,,Strašně rád bych klukům, kteří mají možnost se projektu The Chance zúčasnit, popřál hodně štěstí. Vím, že to nebude jednoduché. Stačí když si vzpomenu sám na sebe v zahraničí. Pokud se šance chytí za pačesy a dají do toho všechno, šanci mají,“ přeje Sionko české dvojici Váňa-Švábík vše nejlepší při závěrečném náboru akce s názvem Šance.

Jakub Kanta, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme