Trofej pro fotbalové mistry světa dorazila do Prahy, byl u toho Masopust i Vrba

Jednou za čtyři roky o ni bojují nejlepší fotbalové reprezentace světa a je jednou z nejhlídanějších trofejí. Podle některých názorů má cenu jako slavná Mona Lisa. Řeč je o sošce pro fotbalové mistry světa, která dnes na pár hodin dorazila do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro fotbalové mistry světa

Trofej pro fotbalové mistry světa | Foto: Filip Jandourek

Také v Praze střežili trofej bodyguardi, byla obalená plexisklem, kdyby náhodou někdo neodolal pokušení na pohár si sáhnout, když už je tak blízko. To normálně smějí jen hlavy státu nebo vítězné týmy. Tomu českému se to teď v Brazílii určitě nepodaří, ale na dalším šampionátu v Rusku už by chybět nechtěl.

„Po včerejším zápase k tomu máme hodně dlouhou cestu, doufám ale, že ta cesta se bude blížit a že za čtyři roky o ni budeme moci bojovat přímo na šampionátu. Vidět zblízka takovou trofej se nestává často a samozřejmě je to velice zajímavé. Zvlášť, když jde o projekt, kdy pohár objíždí celý svět. Takže určitě zajímavá věc,“ říká nový kouč národního týmu Pavel Vrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve stopách slavné fotbalové trofeje kráčel Jaroslav Plašil

Vrba ještě jako kluk pamatuje i starou trofej, Zlatou Niké, dvakrát a podruhé definitivně ukradenou a zřejmě také roztavenou.

„Přiznám se, že ta nová verze se mi líbí víc, i když znám i tu první, která je někde v Brazílii, ale nikdo neví kde. Ale ta druhá je zajímavější a mně se líbí víc,“ přiznává kouč.

O současnou trofej bojují fotbalisté od roku 1974 a v Praze byla díky krátké zastávce Coca Cola Trophy tour vůbec poprvé v historii. Byli u toho i zástupci stříbrných „Čilanů“ včetně Josefa Masopusta, kteří v roce 1962 bojovali ještě o starou sošku.

„Já mám dojem, že na líbivosti nezáleží. Záleží na tom, mít ji, nebo nemít. My jsme k tomu byli strašně blízko, a proto může mrzet, že se to nepodařilo. Je to ale sport, to se dá těžko naplánovat,“ říká legendární Josef Masopust, na kterého navazuje za fotbalovou asociaci její předseda Miroslav Pelta.

Fotbalová 'škola hrou' v podání trenéra Vrby potřebuje svůj čas

Číst článek

„Teď jsme najali trenéra a realizační tým, který bude úspěšný, to vám tady slibuji. Já doufám, že kolem mistrovství světa v Rusku 2018 už nebudeme na podobnou trofej jen koukat, ale že budeme přímým účastníkem šampionátu a budeme na něm úspěšní,“ říká odvážně šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Trofej pro fotbalové mistry světa | Foto: Filip Jandourek

Jaroslav Plašil, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme