Ulice Manchesteru připomínaly pole vlčích máků. Fanoušci slavili 20. ligový titul United

Jedny z nejlépe placených fotbalistů anglické Premier League člověk nevidí cestovat autobusem moc často. I hvězdy ale minimálně jednou ročně udělají výjimku a opustí své luxusní vozy. Jako třeba včera večer, kdy fotbalisté Manchesteru United triumfální jízdou v double-deckeru (s otevřenou střechou) oslavili zisk mistrovského titulu. Ten má pořadové číslo 20 a je posledním, pod kterým je podepsaný legendární kouč, sir Alex Ferguson.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy titulu Manchester United

Oslavy titulu Manchester United | Foto: Jiří Hošek

Stojím pár desítek metrů od stadionu Old Trafford na ulici sira Matta Busbyho. Do průjezdu alegorického autobusu s realizačním týmem a mužstvem Manchesteru United zbývá pár minut. Jsou tady stovky, tisíce lidí. Mnozí přišli s dostatečným předstihem, ale i tak stojí tak 10 až 15 metrů od silnice. Přední řady musejí těm zadním posílat zprávy o tom, co se na ulici děje.

„Vážně se těším, až Fergie pojede kolem. Přišel jsem jak oslavit titul, tak se rozloučit s naším trenérem. Jsem fakt smutný, že odchází, ale hlavně že máme titul. Čekal jsem, že přijdou mraky lidí právě kvůli siru Alexovi,“ vypráví mi uprostřed tlačenice hromotluk z manchesterského předměstí. Na Old Trafford prý chodil coby dítě. Teď si to už nemůže dovolit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Manchesteru natáčel zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

„Přišel jsem jak oslavit titul, tak se i rozloučit se sirem Alexem. To druhé možná malinko víc. Byl to šok, když Ferguson oznámil svůj odchod. Když ale věří svému nástupci Davidu Moyesovi, tak budu i já,“ říká otec asi pětiletého synka, který stejně jako spousta dalších rodičů do radostné atmosféry nasycené pivními výpary neváhal vzít i svoji ratolest. Na Nemanju Vidiče s mistrovským pohárem juchali oba.

Fanoušci United projevují v ulicích nulovou toleranci a velkorysost vůči městským rivalům ze City. Na dračku jdou trička srovnávající 20 titulů United a tři mistrovské šály City s nápisem ‚Be better not bitter‘, tedy ‚Buďte lepší a ne zahořklí‘.

„Nevím, proč bych měl být velkorysý. Oni se takhle loni chovali vůči nám. Vyrvat titul Citizens je pro mě vůbec to nejlepší,“ vysvětluje mladík s aktuálním transparentem ‚Odpočívej v pokoji, Mancini‘, který narážel na vyhazov kouče Manchesteru City.

Dnes ráno už zase manchesterské double-deckery slouží svému běžnému účelu. Třeba si ale leckdo v horním patře autobusu připadá po včerejšku jako Robin van Persie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme