V Granadě je to jako v ráji. Jen na stadionu jako v pekle

Trochu rozpačitě přijímal před dvěma měsíci český fotbal rozhodnutí španělského svazu odehrát vzájemné kvalifikační utkání na stadionu v Granadě, který nepatří zrovna k největším. Nominovaní čeští fotbalisté a s nimi asi tisícovka jejich šťastných fanoušků, kteří se dostali ke vstupence na zítřejší utkání, ale nakonec za tuhle volbu mohou být rádi. Tedy aspoň ti, kteří dovedou ocenit jedinečnou atmosféru Granady a okolí, kde se mísí rozličné barvy, vůně, historické epochy, kulturní vlivy a konec konců i roční období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Granada. Na první pohled to nevypadá, že by se kousek odsud dalo výtečně lyžovat

Granada. Na první pohled to nevypadá, že by se kousek odsud dalo výtečně lyžovat | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Jaro se dá v Granadě vnímat všemi smysly, zpěvní ptáci cvrlikají, potůček podél středověké (původně maurské) pevnosti bublá. Neuplyne v něm mnoho vody, než si místní udělají první letošní výlet k nedalekému středomořskému pobřeží.

Teď si ale ještě řada z nich užívá radovánek, které s piknikem na pláži mnoho společného nemají. V leckterém granadském hotelu potkáte lyžaře v plné zbroji, jak ráno odjíždějí a vpodvečer se vracejí z půl hodiny jízdy vzdáleného pohoří Sierra Nevada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Granadská atmosféra očima reportéra Jana Kaliby

Jací jsou Španělé lyžaři, tam kdysi při závodech Světového poháru na vlastní oči pozorovala také česká slalomářka Šárka Záhrobská: "Shodli jsme se, že jsme ještě nikdy v životě neviděli na sjezdovce tolik lidí, kteří neumějí lyžovat. To jsem jela z kopce a tuhle někdo spadnul, támhle další. Španělé jsou strašní nadšenci, ale vůbec neuměli lyžovat. Tam se motalo po sjezdovce tolik lidí, že to bylo neuvěřitelný."

Španělé možná lyžují bídně, ale své umění nadchnout se pro věc dovedou přenést ze zasněžených plání do míst, kde se odehrávají události pro ně mnohem podstatnější. V pátek večer to bude granadský stadion Los Carménes, na jehož tribunách se sejdou tisíce lidí včetně těch, kteří budou přímo v ochozech sledovat zápas své fotbalové reprezentace poprvé v životě.

Vědomí, že uvidí v akci poslední mistry světa i Evropy, jejich zážitek a odhodlání hnát své mužstvo kupředu ještě umocní. V kombinaci s živelnou jihošpanělskou náturou to znamená, že se čeští hráči mají nač těšit.

"Třikrát nebo čtyřikrát jsme hráli v Seville, což není daleko. Fanoušci jsou tam výborní a myslím, že nám tam udělají celkem peklo," vybavuje si své zkušenosti ze zápasů v Andalusii bývalý fotbalista severošpanělské Pamplony Jaroslav Plašil, jeden z těch, které kouč Michal Bílek onoho pekelného zážitku dozajista neušetří.

Jan Kaliba, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme