V Národním muzeu nechybí Zlatý míč ani dres Messiho s věnováním

Fotbaloví fanoušci mají jedinečnou příležitost prohlédnout si Zlatý míč Josefa Masopusta z roku 1962. Až do konce června je k vidění v Národním muzeu na výstavě Fotbal jménem Masopust. A možná vás překvapí, jak expozice vznikala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Masopust se domnívá, že současný fotbal negativně ovliňují peníze

Josef Masopust se domnívá, že současný fotbal negativně ovliňují peníze | Foto: Alžběta Švarcová

Stejně jako u všech akcí v rámci oslavy osmdesátých narozenin českého fotbalisty století hrál hlavní roli Klub přátel Josefa Masopusta. Jeho zakladatelé si řekli, že by bylo krásné připravit výstavu v Národním muzeu. Pokud máte podobné záměry a nevíte, jak vedení muzea o svých plánech informovat, můžete se inspirovat u Jiřího Hory.

"Protože jsme neměli vybudované žádné kontakty, tak jsem prostým způsobem, trošku tak jako bláznivě, zavolal 1188 a zeptal se na číslo do Národního muzea. Oni mi ho dali. Tam jsem řekl, jaký mám záměr a jestli jim to přijde jako zajímavý nápad. Druhý den mi zavolal pan ředitel a domluvili jsme si schůzku," poodhaluje počátky projektu Jiří Hora z Klubu přátel Josefa Masopusta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Národním muzeu nechybí Zlatý míč ani dres Messiho s věnováním

A pak už byla zodpovědnost především na autorech výstavy Petru Jechortovi a Vojtěchu Scheinostovi, kteří schraňovali jednotlivé exponáty. Mezi nimi nemůže chybět Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy za rok 1962 nebo pohár pro vicemistry světa ze stejného roku.

"Řekl bych, že velký tahák, který by mohl současné fotbalové fanoušky zajímat, je dres Lionela Messiho z Barcelony s osobním věnováním, podpisem a gratulací k těm krásným narozeninám," říká Vojtěch Scheinost. A jakého z vystavených předmětů si nejvíce váží sám Josef Masopust?

"Pro mě osobně to je Zlatý míč. Ale takové ocenění od Pelého, Uwe Sellera, Beckenbauera, od Messiho, to je věc, která člověku pohladí duši, protože to je pěkných pár let, co jsem skončil. A když člověk nevypadne lidem z paměti, že vědí, o koho jde, tak to mě nakonec dělá velkou radost."

Velkou radost dělá Josefu Masopustovi i jeho následovník, tedy zmíněný držitel Zlatého míče za loňský rok Lionel Messi. A to především svou chytrou, technickou hrou. Legenda Dukly si totiž nedělá iluze, že by nápad poslat jí k narozeninám dres dostal sám argentinský špílmachr.

"To nebylo z jeho vůle, ale z vůle vedení klubu, se kterým má Klub přátel kontakty. On jistě ani neví, že nějaký Masopust existuje, to si zase musíme uvědomit. On je tři, čtyři roky na výsluní, a že by někdo vzpomínal na starý dědky, to těžko," bere celou věc s humorem a nadhledem osmdesátník Josef Masopust.

Na výstavě se dozvíte nejen o jeho hráčských a trenérských úspěších, ale také o společenských okolnostech fotbalu v padesátých a šedesátých letech minulého století.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme