V Ostravě pořadatelská služba selhala, říká šéf fotbalové asociace Pelta

Příznivci fotbalového Baníku Ostrava a znesvářené Sparty se postarali o práci policistům, zdravotníkům, ministrům nebo funkcionářům. Po jejich výtržnostech v sobotním ligovém utkání se navíc mluví o tom, že vznikne speciální zákon, který umožní se s chuligány lépe vypořádat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR

Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR | Foto: Filip Jandourek

Dost věcí ale nasvědčuje tomu, že už teď mohl Baník a jeho pořadatelé podstatě problému zřejmě zamezit.

„Opravdu skončila sranda. To, co se stalo v Ostravě, byl vrchol. Nechci se dočkat situace, která nastala v Anglii,“ uvedl v reakci na dění na Bazalech ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ostravě při výtržnostech v utkání se Spartou selhala pořadatelská služba

Mínil tím výtržnosti, při kterých v 80. letech minulého století umírali lidé na fotbalových stadionech. A spolu s kolegou z vnitra a Fotbalovou asociací hodlá zpřísnit zákon.

„Do té doby se dá udělat několik věcí velmi rychle. Jde zejména o důsledné využívání současné legislativy,“ říká Chládek s tím, že kdyby Baník Ostrava skutečně dodržel všechno, co může a má udělat, chuligáni by se na stadion nedostali.

Nebo alespoň ne se světlicemi. A když pořadatel najde u některého z fanoušků kuklu, také ho nemusí pustit na stadion.

Fotbalové násilí má zastavit registrace fanoušků

Číst článek

„K selhání pořadatelské služby určitě došlo. Je potřeba, aby Baník nesl následky. Disciplinární komise zohlední všechna fakta a vzejde závěr, který pro Baník příjemný nebude,“ říká předseda FAČR Miroslav Pelta.

Už teď by se dal vyřešit problém týkající se fanoušků, kteří mají zakázaný vstup na stadion. „Neměli jsme možnost prokázat totožnost fanouška. Jestli na stadionu opravdu je, nebo není,“ podotýká Pelta.

Bazaly nesplňují bezpečnostní podmínky

V tomto směru možná selhal také svaz, protože evidenci ve spolupráci s kluby nevede a diváky nelegitimuje, i když před stadionem k tomu má možnost. Navíc klub má právo rozhodnout, koho do hlediště pustí.

I proto Bohemians Praha 1905 zavádí na páteční utkání s Baníkem prodej lístků jen při registraci s občanským průkazem. Důležité také je, aby stadion odpovídal bezpečnostním požadavkům.

Výtržnosti během utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha | Foto: ČTK

„Stadion na Bazalech obecně bezpečnostní podmínky nesplňuje,“ zmiňuje Pelta. Baník i přesto může na Bazalech hrát, dokonce nemá ani výjimku, že by nevyhovoval.

Fotbalové kluby přijímají běžně tresty, které dostanou od disciplinární komise, ovšem dál se nic neděje. Jelikož i sportu vládnou peníze, má ministr školství částečně šanci kluby a svaz k maximálním opatřením přinutit.

„Pro mě je prioritní, aby šly finanční prostředky tam, kde bude zajištěna bezpečnost. Když nebude zajištěna, otevřeme otázku, jestli má stát vůbec podporovat takové aktivity. Jestli chcete peníze na sport, tak zajistěte bezpečí fanoušků,“ dodal Chládek.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme