Vaclík se usadil v Basileji a v Portu chce vybojovat čtvrtfinále LM

Český tým ve čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů, to je v současnosti sci-fi nebo zbožné přání. Ale tým se dvěma českými hráči se tam znovu po čase probojovat může. Pokud Basilej po domácí remíze 1:1 zvládne osmifinálovou odvetu v Portu, zahrají si čtvrtfinále Marek Suchý a Tomáš Vaclík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Basileje Tomáš Vaclík zastavuje kapitána Liverpoolu Stevena Gerarda

Brankář Basileje Tomáš Vaclík zastavuje kapitána Liverpoolu Stevena Gerarda | Zdroj: Reuters

Z Čechů u toho na hřišti bude jen Vaclík. Brankářská hvězda letošního ročníku, kterou před časem pohrdli v průměrném klubu z Nizozemska.

„Už si na to ani nevzpomenu, protože jsem se pak vydal správnou cestou. Byl to asi zásah z vrchu, abych šel jinudy než přes Holandsko.“

Příběh, který Tomáš Vaclík vypravuje a který může dnes večer dospět až do čtvrtfinále nejuznávanější evropské soutěže, začal před necelými čtyřmi roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reprezentační brankář Tomáš Vaclík, kterého odmítly v nizozemském De Graafschap, se usadil v Basileji a vyhlíží čtvrtfinále Ligy mistrů

Holandská cesta měla vést přes De Graafschap, který dnes na rozdíl od Vaclíka nejenže nehraje Ligu mistrů, ale ani nejvyšší soutěž v Nizozemsku. V létě 2011 nejprve chtěl tenhle klub českého gólmana přivést z Viktorie Žižkov, ale v době, kdy už všechno mělo být formalitou, z obchodu sešlo.

„První den jsem se normálně zapojil do tréninku a pak jsem šel na zdravotní prohlídku. Další dva dny jsem trénoval, ale už jsem tušil, že nebude něco v pořádku,“ popisuje situaci v Nizozemsku Vaclík.

„Řekli mi, že mám problém se srdcem a že tam hrát nemůžu, protože mi nedají povolení hrát v Holandsku vrcholový fotbal. To bylo nepříjemné. Naštěstí mi pak reprezentační doktor Krejčí potvrdil, že jsem zdravý.“

Místo přes Nizozemsko to tedy vzal Tomáš Vaclík ze Žižkova na Letnou a do zahraničí zamířil až před touto sezonou.

Silná pozice v přijatelné konkurenci dominantního klubu země osmifinalistů mistrovství světa, pět šest hodin po dálnici do Česka, výdělky ve švýcarských francích, které v lednu skokově posílily, a teď i šance zahrát si mezi osmi nejlepšími týmy Evropy.

 

To všechno dělá z Basileje pro pětadvacetiletého Vaclíka ideální místo na seznámení se s fotbalovým životem v zahraničí.

„Hodně mi to pomohlo. Je to moje první zahraniční angažmá ve vyspělé zemi, což je určitě plus. I krok z Česka do Švýcarska je plus. Na rozdíl třeba, kdybych šel do Ruska, někam mimo Moskvu. To by byl i kulturně krok zpátky.“

Teď se Vaclík vydal s Basilejí opačným směrem - na západ do Portugalska a také vpřed, protože případný postup do čtvrtfinále Ligy mistrů by byl pro švýcarského šampiona první v historii.

Utkání v Portu bez potrestaného dalšího basilejského Čecha Marka Suchého začne ve 20.45 hod., stejně jako další dnešní osmifinálová odveta. Realu Madrid stačí po výhře 2:0 v Německu se Schalke remíza nebo i těsná porážka, ale to by se připravil o nový rekord soutěže - jedenácté vítězství v řadě.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme