Viktoria Plzeň vyhrála v Doněcku a postoupila do osmifinále Evropské ligy

Fotbalisté Viktorie Plzeň dosáhli velkého úspěchu, když vyhráli v Evropské lize na hřišti Šachťaru Doněck 2:1 a postoupili do osmifinále. V něm se střetnou s francouzským Lyonem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

P20140Daniel Kolář se raduje z vedoucího gólu Plzně na hřišti Šachťaru Doněck. (Viktoria Plzeň - Šachťar Doněck)

P20140Daniel Kolář se raduje z vedoucího gólu Plzně na hřišti Šachťaru Doněck. (Viktoria Plzeň - Šachťar Doněck) | Zdroj: ČTK

Plzeň se musela obejít bez brankářské jedničky Matúše Kozáčika a reprezentačního obránce Davida Limberského. Do branky nastoupil Petr Bolek a na levý kraj obrany nominoval trenér Uhrin zkušeného Romana Hubníka.

V šesté minutě poprvé zahrozila Plzeň. Po standardní situaci Horvátha pálil nejdříve Hubník, jehož střelu zblokovala obrana Šachťaru, odražený míč poslal směrem na branku Petržela, ale trefil pouze clonícího Tecla.

Na druhé straně rozehrál Doněck nakrátko rohový kop, Costa poslal míč po zemi do šestnáctky a Stěpaněnkovy chyběly pouze centimetry, aby usměrnil přihrávku do odkryté plzeňské branky.

V sedmnácté minutě zahrozili domácí opět po rohovém kopu, ale Ilsinho z dobré pozice netrefil branku Plzně. Vzápětí zachránil v poslední možné chvíli plzeňskou branku od pohromy Čišovský, který vyrazil střelu Ilsinha.

Ve třicáté minutě se prosadila Plzeň. Hořava přihrál na hranici šestnáctky Teclovi, jeho střelu ještě obrana zblokovala, ale po další střele Koláře už se plzeňští radovali. I střelu Koláře tečoval do protipohybu brankáře jeden z domácích obránců. ŠACHŤAR - PLZEŇ 0:1!

Neuvěřitelné - Plzeň vede o dva góly. Po dlouhém nákopu brankáře Bolka se k míči dostal Petržela, nikým neatakován se dostal až na hranici pokutového území a na jeho střelu byl gólman Pjatov krátký. ŠACHŤAR - PLZEŇ 0:2!

Jsem přesvědčený, že to Petr Bolek zvládne, říká plzeňský kapitán Horváth

Číst článek

Domácí se pokusili o okamžitou odpověď, ale proti byl brankář Bolek, který na brankové čáře zastavil pokus Teixeiry z bezprostřední blízkosti. Ale i Plzeň je dál nebezpečná. Po rohu Horvátha hlavičkoval z dobré pozice těsně vedle Čišovský.

V posledních pěti minutách hráči Šachťaru přitlačili a vytvořili si velký tlak, ale na postup by museli vstřelit tři góly a to je velice nepravděpodobné. Plzeň má utkání skutečně výborně rozehrané.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce Plzeň dobře brání a nepouští soupeře do šancí. První střelu musel Bolek likvidovat až ve třiapadesáté minutě, když si poradil s pokusem Teixeiry.

V devětašedesáté minutě předvedl parádní zákrok plzeňský brankář Bolek, který vyrazil přízemní střelu Douglase Costy. Šachťar má v posledních minutách více ze hry, ale jeho akce končí na hranici pokutového území.

Plzeňští hráči hrají obětavě, nikdo nic nevypustí a několikrát se k nim přiklonilo i štěstí. Naposledy v jednaosmdesáté minutě, kdy se hlavička Ferreyry odrazila od břevna na brankovou čáru.

Šachťar se přeci jenom vstřeleného gólu dočkal. Luiz Adriano po ideální přihrávce Ševčuka snížil na konečných 1:2.

Viktoria Plzeň tak po remíze v domácím prostředí 1:1 vyhrála na hřišti Šachťaru 2:1 a postoupila do osmifinále Evropské ligy. V něm se utká s francouzským Lyonem.

Šachtar Doněck - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)
Branky: 88. Luiz Adriano - 29. Kolář, 33. Petržela. Rozhodčí: Van Boekel - Goossens, Van Dongen (všichni Niz.). ŽK: Ilsinho, Krivcov - Petržela. Diváci: 36.729. První zápas 1:1, postoupila Plzeň.
Sestavy:
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Hubník - Hořava, Horváth - Petržela (68. Bakoš), Kolář, Ďuriš (69. Kovařík) - Tecl (90. Hejda). Trenér: Uhrin ml.
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Krivcov, Ševčuk - Stěpaněnko, Ilsinho (66. Ferreyra) - Douglas Costa, Teixeira, Bernard (66. Taison) - Luiz Adriano. Trenér: Lucescu.

Odvetné zápasy 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Kazaň - Betis Sevilla 0:2 (0:1)
Branky: 45. Nono, 64. Rubén Castro. Rozhodčí: Oliver (Angl.). První zápas 1:1, postoupil Betis.
Neapol - Swansea 3:1 (1:1)
Branky: 17. Insigne, 78. Higuaín, 90.+3 Inler - 30. De Guzmán. Rozhodčí: Hategan (Rum.). První zápas 0:0, postoupila Neapol.
FC Sevilla - Maribor 2:1 (1:0)
Branky: 42. Reyes, 59. Gameiro - 90.+2 Vršič. Rozhodčí: Banti (It.). První zápas 2:2, postoupila Sevilla.
Ludogorec Razgrad - Lazio Řím 3:3 (1:0)
Branky: 67. Bezjak, 78. Zlatinski, 88. Quixadá - 1. Baldé, 54. Candreva, 82. Klose. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.). První zápas 1:0, postoupil Razgrad.
Salcburk - Ajax Amsterodam 3:1 (0:0)
Branky: 56. vlastní Van Der Hoorn, 66. Mané, 77. Soriano - 82. Klaassen. Rozhodčí: Tagliavento (It.). První zápas 3:0, postoupil Salcburk.
Basilej - Maccabi Tel Aviv 3:0 (1:0)
Branky: 71. a 60. Streller, 18. Stocker. Rozhodčí: Bebek (Chorv.). První zápas 0:0, postoupila Basilej.
Frankfurt - Porto 3:3 (1:0)
Branky: 52. a 76. Meier, 37. Aigner - 58. a 71. Mangala, 86. Ghilas. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas 2:2, postoupilo Porto.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme