Žádné přímořské letovisko. Brazílie se na zápasy MS připravuje v horách

U jezera Comary v městě Teresopolis je mlha, zima, fujavice a silný déšť bičuje travnatá hřiště. Brazilský tým se nepřipravuje v žádném přímořském letovisku jako řada jiných výprav, ale v horách sto kilometrů od Ria.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink Brazilců doprovázela mlha, zima, fujavice a silný déšť

Trénink Brazilců doprovázela mlha, zima, fujavice a silný déšť | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Brazilští reprezentanti už se v něm dávno měli rozcvičovat, ale kouč Scolari je radši poslal nejprve do prosklené tělocvičny, odkud mohou sledovat trojici brankářů, kteří jako jediní zamířili rovnou na promáčený plac.

„Já osobně mám teda radši horko než takovou zimu. Ale při tréninku mi to tolik nevadí, jsem pořád v pohybu, horší je to při zápase, kdy musí člověk dávat pořád pozor, aby neprochladnul, a průběžně se zahřívat,“ nechal se slyšet gólman Júlio César.

„Tady v horách sice máme horší počasí na trénink než týmy, co jsou v Riu nebo jinde v nížině, ale zatím to nikdo nemocí neodnesl. Dostáváme od našich lékařů dostatek vitamínů a potravinových doplňků,“ dodala brazilská jednička, která jen pokyne rukou na pozdrav směrem k plotu tréninkového areálu a z dálky se ozve až hysterický jásot.

Přehrát

00:00 / 00:00

V horském městě Teresopolis sledoval trénink Brazilců Jan Kaliba

Podél plotu kus za hřištěm vyrostla deštníková alej a asi stovka lidí tu sleduje, jak i další hráči postupně přicházejí z tepla tělocvičny na trávník. To všechno v dešti, větru a s rizikem, že jim převalující se mlha může každou chvíli zkazit výhled.

„Je zima, prší, ale jsme Brazilci a žijeme tady v Teresopolisu. Našemu týmu moc fandíme, takže jsme se i tak přišli na trénink podívat,“ říká fanynka, co drží v jedné ruce deštník, ve druhé dlaň svého osmiletého syna a oba jsou oblečeni do dresu brazilské reprezentace, kterou tu mají šanci vídat celkem často.

Jak totiž napovídá znak ztvárněný záhonem květin, tenhle areál ve skoro kilometrové nadmořské výšce a obklopený i dvoutisícovými horskými štíty patří brazilskému svazu.

Národní tým se tu připravuje pravidelně a teď při mistrovství světa v budovách na kopci přímo nad hřištěm i bydlí.

Trénink sledovala i přes špatné počasí řada místních fanoušků | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme