Ze sportu pro všechny se v Brazílii stal luxus. V Česku je fotbal dostupný

Fotbal se v Brazílii, kde ho nade vše milují, stal lidovou zábavou jenom pro dostatečně bohaté. Proměnu oblíbené kratochvíle pro všechny v luxusní zboží jen pro vyvolené do značné míry zapříčinil loňský světový šampionát. Po něm patří tamní fotbal k nejdražším na světě. Vzhledem k výdělkům je pro Brazilce až třikrát nákladnější vyrazit si na ligový fotbal než pro Čecha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci na Maracaná

Fanoušci na Maracaná | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Po světovém šampionátu zbylo v pořadatelské zemi celkem 12 nově postavených nebo zmodernizovaných stadionů.

Podle studie marketingové skupiny BDO za jejich návštěvu platí fotbaloví diváci skoro dvojnásobek oproti cenám za návštěvu zápasů stejné úrovně, na stejném místě, v době těsně před rekonstrukcí nebo výstavbou. To s sebou nese zásadní proměny fotbalového prostředí v Brazílii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbal se v Brazílii změnil z lidové zábavy na luxusní komoditu. To v Alžírsku si lidé za týdenní plat můžou dovolit až 118 lístků na ligové utkání

„Změnili se fanoušci, protože lístky jsou teď drahé. Dřív byli černí, bílí, chudí a bohatí, a teď jsou to více bohatí lidé, kteří můžou lístky zaplatit. Proto také nemáme tolik zápasů naplněných. Dříve byl lístek za 5, 10 nebo 15 realů, teď už stojí 80 až 100 realů a to chudí nemohou zaplatit, když tady lidé dostávají 700 realů za měsíc,“ říká Ricardo.

Je fanouškem Flamenga, nejpopulárnějšího týmu z Ria, který své zápasy často hrává na slavném a teď už pro chudé Brazilce těžko dostupném stadionu Maracaná.

Na nejméně lístků si vydělají v Číně

Ricardovy výpočty jsou ještě drsnější než ty ze žebříčku, který sestavil deník Daily Mail. Britský list porovnává, jak drahé je vyrazit na fotbal ve 34 zemích světa s ohledem na místní cenu typické vstupenky a na průměrný týdenní výdělek.

Brazilec si podle tento statistiky za týden vydělá jenom na 14 lístků na tamní fotbalovou ligu, hůř je na tom už pouze Číňan. Podobně drahý je kvůli rekordním cenám vstupenek fotbal i pro Angličana, naopak nejvíce lidovou zábavou zůstává na Ukrajině, v Nigérii a hlavně v Alžírsku, kde stačí týdenní výdělek na 118 lístků na ligový zápas.

V Česku může na fotbal téměř každý

Česko mezi zkoumanými zeměmi chybí, ale neřadí se ani k jednomu ze zmíněných extrémů a je kratochvílí v evropském kontextu velmi dobře dostupnou.

„Na to, že je to první liga, je to úplně v pohodě. Když si dovolím cigarety za 70, je mi celkem jedno, jestli dám 120 za fotbal. Jedno pivo, klobáska, tak 200. Je to takový malý sponzoring za to, že tady ta liga je,“ myslí si fanoušek Slovácka Lubomír Pojezný.

Slovácko hraje ze všech prvoligových týmů v kraji s nejnižší průměrnou mzdou v republice a nejlevnější jednotlivou vstupenku pro dospělého prodává za 150 korun.

Ceny lístků na fotbal | Foto: Český rozhlas

„Kdybychom snížili vstupné na 100 korun, možná se nám zvýší návštěvnost o 200 či 300 lidí, ale to nemá až takový vliv, je to spíš o pohodlí na stadionu,“vysvětluje obchodní manažer Slovácka František Uhříček.

Za kultivované prostředí se platí i v pražském edenu. I přes nejvyšší ceny v Česku - 160 korun za nejlevnější jednotlivou dospělou vstupenku - chodí na Slavii i v těžších časech nadprůměrný počet diváků, kdežto ani dobré výsledky a nízké ceny nezachrání od prázdných sedaček takový Jablonec, kam se dá jít na jeden zápas i za 60 korun nebo Duklu, kde se majitel sezónní permanentky dostane až na 40 korun za jedno utkání.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými fotbalovými funkcionáři mluvil o cenách vstupného reportér ČRo Jan Kaliba

Na Slovácku se platí je stejně jako na Spartě, přitom jde o kluby z regionu s nejnižším a nejvyšším průměrným výdělkem z těch, kde se v republice hraje první liga.

„Není to tak, že bychom výrazně měnili cenu vstupného podle nálady ve společnosti. Na Spartu se podíváte od 150 korun. Za stejnou cenu půjdete do multikina nebo do divadla,“ porovnává marketingový ředitel Sparty Tomáš Křivda.

V ČR je fotbal sedmkrát levnější než v Anglii

Ve srovnání se západní Evropou nebo Skandinávií je fotbal v Česku za hubičku, a to i pokud vstupné vynásobíme koeficientem, který zohlední rozdílnou kupní sílu českého, anglického nebo norského fanouška.

I tak je fotbal v Česku měřeno průměrnou cenou nejlevnějších jednotlivých vstupenek pro dospělé skoro sedmkrát dostupnější než v Anglii a dvakrát dostupnější než třeba v Norsku, tedy v zemi, která Česko fotbalovou kvalitou rozhodně nepřevyšuje.

Pro kluby to má za následek, že výdělky ze vstupného jsou spíš symbolické, i když tam, kde se návštěvy dlouhodobě drží kolem deseti tisíc diváků na zápas, už jde o zajímavé částky. Sparta odhaduje v letošní sezoně příjmy ze vstupného na 20 milionů korun. V Plzni naplňují rozpočet zhruba z 10 procent.

Jan Kaliba, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme