'Byla to fotbalová romantika, ' vzpomíná Petr Čech na Blšany

Fotbalový brankář Petr Čech hraje za londýnskou Chelsea jednu z nejlepších soutěží na světě a vydělává závratné sumy. Na začátku jeho cesty do velkoklubu ve velkoměstě ale stálo skromné angažmá v malé vesničce. To v Blšanech dostal talentovaný mladík první šanci postavit se do prvoligové branky. Klub jeho mládí ho pak po letech neúspěšně žádal o finanční výpomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hvězda, kterou pomohly zrodit i Blšany - Petr Čech

Hvězda, kterou pomohly zrodit i Blšany - Petr Čech | Foto: Štěpán Kačena

Fotbalovými vesnicemi, o kterých je náš letní seriál, prošlo mnoho osobností českého fotbalu. Mnohdy pro ně bylo vesnické působiště jakýmsi fotbalovým výminkem na sklonku kariéry jako třeba pro Miroslava Kadlece. Příklad Petra Čecha ale ukazuje, že mohlo být i skvělou startovní čarou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čech - osobnost odkojená fotbalovou vesnicí

Kdo zná Blšany, víc si váží Chelsea

„Přestoupit z Viktorie Plzeň do Blšan patřilo k nejlepším rozhodnutím mého života. Nemyslím si, že bych v Plzni dostal šanci,“ ohlíží se zpět Petr Čech. Blšanské angažmá pro něj ale bylo důležité i z jiného důvodu.

„Měli jsme nejnižší rozpočet i platy v celé lize, o klub se museli starat všichni, bylo to takové domácké, rodinné. To když se pak člověk dostane do klubu, který je po všech stránkách skvěle zajištěný, tak si všeho víc váží,“ naznačuje brankář milionářské Chelsea, že i v dobách hojnosti občas vzpomene na skromné začátky.

Ostatně v Chelsea na to má ve svém brankářském kolegovi z Itálie ideálního parťáka. „I příběh Carla Cudiciniho je neuvěřitelnej. Než přestoupil do Chelsea, tak hrál v třetiligovém Castel di Sandro, odkud téměř zadarmo přestoupil do Londýna a ta jeho kariéra se rázem obrátila,“ poodhaluje minulost svého klubového parťáka i konkurenta Čech.

Londýn je stres, Blšany byly romantika

V Cudiciniho i Čechově případě je Chelsea skutečným megalomanstvím ve srovnání s tím, co zažívali při svých fotbalových začátcích. „V Blšanech moc lidí nežilo, zvlášť když tam během zimy nebyli chalupáři. Je to těžké si představit, ale mně to přišlo fotbalově romantický. Nejzajímavější pro mě byly odjezdy na venkovní zápasy. Každý bydlel jinde, takže jsme se nescházeli u vlastního stadionu, jak je to obvyklé, ale parkovali jsme v Praze v Edenu, odkud jsme vyjížděli autobusem,“ pamatuje si Čech.

Nad blšanskou kostelní vížkou ční ještě čtyři stožáry | Foto: Štěpán Kačena

I v miniaturních Blšanech ale chodily na domácí ligové zápasy tisícovky diváků z blízkého i vzdálenějšího okolí. „To mi dávalo takovou naději, že by ten příběh mohl pokračovat. A je škoda, že nepokračoval,“ lituje brankář anglického mistra.


Blšany chtěly peníze, Čech radši žádné neposlal

Ochota či schopnost sponzorů dávat peníze do velkého fotbalu v nepřiměřeně malé obci zkrátka došla. Blšanům mimo jiné zbyly vzpomínky na odchovance, který dnes válí za Chelsea, přičemž z částky za každý Čechův přestup, přišlo do klubové pokladny tučné procento výchovného.

Ale v Blšanech můžete zaslechnout i výčitku: „Dneska on je miliardář, ale když jsme se začali dostávat do toho srabu – i finančního, protože když jsme dali dohromady roční rozpočet 24 milionů, tak to byla sláva – tak nám Petr nepomohl. Poslali mu dopis, že jsme ve finanční tísni, ale vůbec neodepsal,“ tvrdí spoluzakladatel blšanského fotbalu Josef Fišer.

Žádost o výpomoc Petru Čechovi skutečně přišla, on se jí zabýval, ale nakonec myšlenku finanční injekce nemocnému klubu zavrhnul.

„Některé věci okolo klubu byly dost nejasné, tak z toho nakonec sešlo, protože nebylo poznat, kam by ty peníze vlastně šly a na co přesně by se využily. Kontakty a snaha klub zachránit tam byly, ale ono nakonec bylo pro ten klub asi nejsnazší spadnout a začít znovu. Stejně bylo jen otázkou času, kdy to takhle dopadne,“ uzavírá vzpomínky na místo svých prvních krůčků v profesionálním fotbale brankářská jednička české reprezentace.

Příští týden poslouchejte, čtěte a na fotografiích prohlížejte: 9. díl – Ohlédnutí - měly fotbalové vesnice smysl? A přijde zase někdy jejich čas?


V rámci projektu Fotbalové vesnice je v plánu i kniha a výstava, kde mimo jiné spatříte více dokumentárních fotografií z jednotlivých obcí. Budeme včas informovat. Uslyšíte také dokumentární pásmo o dopadu velkého fotbalu na malé obce. Článek o fotbalových vesnicích vyjde i 10. září 2010 v páteční příloze Lidových novin.

Fotbalové vesnice jsou také na Facebooku.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme