Hoffenheim - fotbalová vesnice po německu

To spojení funguje léta. Peter Hofmann je už skoro čtvrt století funkcionářem a od roku 1997 i prezidentem Hoffenheimu. Vesnický fotbalový zázrak z Bádenska-Würtenberska hraje Bundesligu už třetím rokem a nevypadá to, že by chtěl přestat. Naopak - v tabulce je čtvrtý a o víkendu obral o body vedoucí tým soutěže Dortmund, když o vítězství přišel na hřišti Borussie až v nastavení. Ještě než vás na Radiožurnálu do Hoffenheimu zítra dopoledne zavedeme ve volném pokračování našeho letního seriálu o fotbalových vesnicích, nabízíme exkluzivní povídání s prezidentem klubu Peterem Hofmannem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadión německého Hoffenheimu

Fotbalový stadión německého Hoffenheimu | Foto: Štěpán Kačena

„Je to jako kdybych někde myl nádobí a najednou se ze mě stal milionář. Vždycky jsem fandil Bayernu Mnichov a nikdy by mě nenapadlo, že proti němu jednou bude můj klub hrát. Je to jako sen. Postoupili jsme s Hoffenheimem z nejnižší soutěže až do Bundesligy,“ řekl padesátiletý Peter Hoffmann.

Hoffman se v Hoffenheimu narodil, za místní fotbalový klub hrál, od roku 1986 je funkcionářem a už třináct let dokonce tím nejvyšším. Naposledy byl v prezidentské funkci potvrzený loni. Zná tedy fotbal ve všech patrech soutěžní pyramidy a také si přesně pamatuje na chvíli, kdy hoffenheimská fotbalová pohádka začala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hoffenheim - fotbalová vesnice po německu

„Bylo to před dvaceti lety. Hráli jsme rozhodující zápas o udržení, nešťastně ho 2:3 prohráli a sestoupili. Náš současný mecenáš pan Hopp na tom utkání tenkrát byl a potom zavolal, jestli nemáme zájem o podporu. Jako uvítací dárek jsme od něj dostali Erwina Ruppa ze Sandhausenu - sice staršího, ale na naše poměry fantastického hráče. Byl pro nás něco jako Ribéry pro Bayern. No a tak začala ten příběh, jehož prozatímní konec už znáte. Pravidelně jsme postupovali, ale vždycky jsme při tom mysleli na vylepšování zázemí i na mládež.“

To se Hoffenheimským daří, nejvyšší soutěž hraje i dorost a v plánu je i bundesligová účast ženského týmu. Oba tyto výběry hrají své domácí zápasy na pětitisícovém stadionku na kopci nad třítisícovým Hoffenheimem.

Pro mužský A-tým nechal hlavní sponzor, mimo jiné také donátor boje proti rakovině, podnikatel a miliardář Dietmar Hopp v nedalekém čtyřikrát větším Sinsheimu postavit třicetitisícovou arénu. Otevřeli ji teprve loni a spatřit ji můžete při jízdě po dálnici A6 mezi Heilbronnem a Mannheimem.

„Všechny zápasy máme vyprodané. A to jsme před čtyřmi lety měli tak dva autobusy těch nejvěrnějších fanoušků, takže asi stovku. Odvedla se tu velmi dobrá práce. Tenhle region po Bundeslize toužil a my jsme tuhle výzvu přijali. Nemyslím si, že by Hoffenheim měl potkat prudký pád. V Metropolregionu, jak se zdejší oblasti říká, byla i poptávka ze strany podnikatelů, aby tady takový klub fungoval. Mannheim hraje regionální soutěž, s Karlsruhe to taky vypadá všelijak, a my sice stále dostáváme peníze i od pana Hoppa, ale máme už i spoustu dalších sponzorů a dokážeme také sami vydělávat. Ostatně vybudovali jsme akademii pro mladé hráče, tak jim musíme nabízet nějakou perspektivu. Usilovně na tom pracujeme od roku 2006, kdy jsme najali coby kouče Ralfa Rangnicka,“ vysvětluje prezident Hoffenheimu Peter Hofmann.

Prezident fotbalového Hoffenheimu Peter Hofmann | Foto: Štěpán Kačena

O Blšanech, Drnovicích a dalších českých vesnicích, kde se hrával ligový fotbal, se nikdy nedoslechl. Ostatně v Hoffenheimu funguje poněkud jiný profesionální klub než ve vesnicích, o kterých byl na Radiožurnálu letní seriál. Zkusíme vás o tom přesvědčit v jeho volném pokračování zítra (26.10.) v reportáži Zblízka po deváté hodině dopolední.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme