O fotbalových vesnicích vám budeme vyprávět i nadále

V reportážích Zblízka i na tomto webu jsme vám po celé léto nabízeli sérii reportáží o vesnicích, kudy se prohnal profesionální fotbal. Seriál, který se je v českých médiích jedinečný tím, v jakém rozsahu se věnuje dobovému českému fenoménu velkého fotbalu v malých obcích, se uzavřel. Neznamená to ale, že by se tohle téma z éteru Radiožurnálu, potažmo Českého rozhlasu a jeho zpravodajského webu vytratilo. Projekt Fotbalové vesnice pokračuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové vesnice

Fotbalové vesnice | Foto: Štěpán Kačena

Takové Blšany jsou svým způsobem prvoligové stále. Hospodským zpěvákem, který burcuje své spoluhráče k hlasité oslavě přeborového vítězství, je někdejší ligový brankář Jan Klíma a své hlasivky ním trápívá třeba i Horst Siegl. V Blšanech nebo Drnovicích s mikrofonem nikoho příliš nepřekvapíte, o příběhy těchto dvou vesnic je stále zájem. V těchto obcích bylo znát, že funkcionáři tamních oddílů mají s médii mnohem bohatší zkušenosti než jejich kolegové z ostatních klubů na stejné úrovni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Fotbalové vesnice pokračuje dál

Oproti tomu v takových Dolních Kounicích, kde se chodilo na druhou ligu v ročníku 2002/2003, byl Český rozhlas naprosto nečekaným zjevením, a když už se objevil na utkání IV. třídy, musel přijmout i pozvání do hostince, kde se odjakživa po domácích zápasech místního týmu rozebírají jak výhry, tak teď mnohem častější porážky.

Chystá se výstava, dokument i kniha

Velký fotbal se ve vesnickém prostředí nehrál nikde v takovém rozsahu jako právě v Čechách a na Moravě. Tahle historie zahrnuje řadu neuvěřitelných příběhů a postaviček, o kterých jste mohli slyšet v našem letním seriálu. Ten jsme pro vás i s fotografiemi dokumentaristy Štěpána Kačeny uchovali na webu, který právě čtete.

V hostinci U Šedého vlka se scházejí dolnokouničtí fotbalisté, na snímku útočník s přezdívkou Obama | Foto: Štěpán Kačena

Ale chystáme i rozsáhlejší rozhlasový dokument na dané téma, putovní výstavu poetických černo-bílých fotek ze života fotbalových vesnic či knižní podobu, ve které bychom chtěli představit tento specifický jev českého fotbalu a společnosti také zahraničnímu publiku. Na všechny tyto výstupy vás ve vysílání i na rozhlasovém webu včas upozorníme. Už v pátek si můžete projekt Českého rozhlasu Fotbalové vesnice připomenout v příloze Lidových novin.

Fotbalové vesnice jsou také na Facebooku.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme