I 60 let po své smrti zůstává Stalin pro mnohé Rusy ikonou

Přesně před šedesáti lety zemřel jeden z nejbrutálnějších diktátorů světových dějin, sovětský vůdce Iosif Vissarionovič Stalin. Za jeho vlády zemřely miliony sovětských občanů. Jeho odchod přesto oplakávaly miliony příznivců a dodnes se těší ve svém národě velké úctě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. V. Stalin (1949)

J. V. Stalin (1949) | Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R80329 / CC-BY-SA

85letý Anatolij Adoskin na léta Stalinovy vlády rozhodně nevzpomíná s láskou, přestože v nich strávil dětství a mládí. „Hrůza a neštěstí,“ stručně shrnuje starý pán, co podle jeho názoru diktátorský režim Sovětskému svazu a potažmo i dnešnímu Rusku přinesl.

„Všechny naše nejlepší lidi režim pronásledoval. Nejvýraznější generace Ruska zlikvidovali v lágrech, další zemřeli na frontě za války. Lži, donášení, udávání jeden druhého - s otrockým uvažováním se lidé potýkají dodnes,“ vrtí hlavou Adoskin, jehož rodina byla - podobně jako miliony dalších - postižena stalinskými represemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodajka Lenka Kabrhelová zjišťovala, proč pro část ruské společnosti Stalin dodnes zůstává pozitivně vnímanou osobností

Ruští sociologové za posledních více než deset let pozorují, že plynule ubývá lidí, kteří by se vztahovali ke Stalinovi se strachem či nenávistí. Negativní vztah tak nahrazuje spíše lhostejnost.

Pozitivně se k němu staví podle různých průzkumů až 40 procent dotázaných. V roce 2008 vyvolala velkou pozornost i mezinárodní skutečnost, že se Stalin dostal na přední místa televizní soutěže o největšího Rusa historie. Stalo se tak i přesto, že zločiny stalinismu jsou zdokumentovány velice podrobně.

„Stalin byl veliká osobnost, pro Rusko toho mnoho udělal. Všichni bychom mu měli být vděční," myslí si 29letý inženýr Kiril, podle něhož miliony obětí diktátorského režimu vyvažuje skutečnost, že Sovětský svaz byl - jak říká - nejdůležitější zemí světa. ¨

Pozitivně vidí roli Stalina i 19letá studentka Maria. „Já ho považuji za důležitou historickou postavu, která přinesla zásadní vklad do rozvoje politického života v Rusku,“ soudí studentka, které přikyvuje i její o rok starší kolega.

Josif Vissarionovič Stalin | Foto: The Famous People

V Rusku existuje řada historických prací, mapujících toto sporné období. Organizace Memorial kontinuálně obnovuje jmenný seznam více než 2,5 milionů obětí stalinského režimu a dnes v Moskvě zveřejní jeho rozšířenou verzi.

„Na první pohled se to zdá být skutečně zvláštní, v Rusku vyšlo obrovské množství historických dokumentů a prací o povaze a metodách stalinského režimu. Bílá místa ve stalinské i sovětské historii už téměř neexistují,“ říká Nikita Petrov z hnutí Memorial a pokračuje:

„Jenomže ruská společnost si nikdy všechny hrůzy, tragédie a zločiny Stalinova vládnutí doopravdy nedokázala uvědomit a připustit - z morální a právní stránky. Nejsme schopni se podívat čestně a nepředpojatě do vlastní minulosti, raději bychom, aby naše historie byla krásná a slavná.“

Občanské jméno ruského diktátora bylo Iosif Vissarionivič Džugašvili. Známý je především pod jménem Stalin (rusky Сталин čili "muž z oceli"). V mládí užíval také přezdívku Koba (čili "vyznamenaný").

Podle Petrova je to, že společnost není schopná zapsat si desetiletí Stalinovy vlády černou propiskou namísto růžové, dědictvím toho samého sovětského režimu.

„Lidé zdůrazňují průmyslové úspěchy tehdejší doby, vítězství ve válce, ale nezamýšlejí se nad tím, za jakou cenu se to všechno dělo. Je to důsledek sovětské epochy, která vychovávala člověka neschopného střízlivě nahlížet minulost, uvažovat o morální a právní povaze věcí a naopak tíhnoucího k otrockému uvažování a vládě silné ruky,“ připomíná Petrov

Za stále vysokou popularitou osobnosti Josifa Vissarionoviče Stalina v ruské společnosti stojí hned několik důvodů. Předně vymírá generace, která si osobně pamatuje teror stalinských let.

Idealizaci obrazu Stalina v ruských dějinách podporuje i to, jakým způsobem zachází s jeho historickým odkazem současná ruská vláda, která sice zločiny této sporné éry nijak nepopírá, ale podporuje fascinaci vůdcem, za kterým zůstalo mnoho společensky sporných změn. Pro Putinovu vládu a její patriotisticky orientovanou politiku představuje Stalinova osobnost a její mýtizace jakýsi jednotící prvek.

Lenka Kabrhelová, Marína Dvořáková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme