Aleš Procházka: Hadamczik buduje tým pro hokejové MS

Česká hokejová reprezentace vykročí ve čtvrtek do nové sezóny. V zahajovacím utkání Karjala cupu - tedy prvního z turnajů započítávaných do Euro Hockey Tour - nastoupí v Českých Budějovicích proti Švédům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSLH

ČSLH

„K čemu jsou pro vás dobré turnaje Euro Hockey Tour?,“ pravidelně vyzvídají novináři před startem sezóny na trenérovi reprezentačního týmu.

Ještě před pár lety se jim na takovou otázku většinou dostávalo ujištění, že je zapotřebí dát prostor hráčům z naší extraligy, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli, co obnáší mezinárodní hokej, a aby ukázali, zda budou upotřebitelní i pro mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hadamczik buduje tým pro hokejové MS

Jen několika málo šťastlivcům se to ovšem nakonec povedlo. S blížícím se vrcholem sezóny bylo důležitější úpěnlivě vyhlížet posily ze zámoří, zkoumat, kdo má a nemá zájem, kalkulovat s tím, kdo bude a nebude k dispozici.

Od NHL ke KHL

Situace se ale začala měnit ve chvíli, kdy se narodil na východ od nás konkurent slavné NHL. Názory na to, zda Kontinentální hokejová liga může někdy být rovnocenným partnerem nejslavnější klubové soutěže na světě, jsou sice různé, ale jednu velkou výhodu nepochybně má.

Odvíjí se podle podobného scénáře, jakým se řídí ligové soutěže v Česku, ve Švédsku a ve Finsku a třebaže, jak víme, některé ruské kluby příliš nejásají nad uvolňováním svých opor pro mezistátní zápasy, v praxi to znamená, že hráči vytipovaní reprezentačními trenéry, bývají pravidelně k dispozici.

Příprava týmu, který má pak šanci obstát i na mistrovství světa, přestává být díky tomu otázkou několika dnů, ale stává se dlouhodobější záležitostí.

15 mistrů světa

Ne snad, že by tuzemský fanoušek byl nějak nadšen odlivem špičkových hráčů do klubů Kontinentální ligy, ale dovede už si vážit třeba toho, že ve zmíněné soutěži se letos výrazně prosazují Roman Červenka nebo Lukáš Kašpar - tedy borci, kteří by se pro nejbližší dobu měli stát oporami reprezentačního celku.

Znalce hokejových poměrů také nijak nepřekvapuje, že v nominaci pro Karjala cup figuruje 15 hráčů, kteří získali zlato na letošním šampionátu v Německu a že na soupisku se zatím vešel jediný nováček - útočník Kamil Kreps z finského Kärpätu Oulu. Příprava na nejdůležitější akci sezóny totiž opravdu začíná už teď.

Aleš Procházka, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme