Čeští hokejisté v zahraničí už tolik natáhnou

V těchto dnech sledují diváci na hokejových stadionech, a nejen na těch českých, boje ve vyřazovacích fázích jednotlivých soutěží. Právě tam ukazují hráči, co v nich opravdu je a skauti jednotlivých klubů pozorně vyhlížejí možné posily jejich týmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSLH

ČSLH

Leckdo by očekával, že právě soutěž v zemi mistrů světa se bude přítomností skautů zahraničních klubů jen hemžit, ale opak je pravdou. Zisk titulu světových šampionů, který už za šest týdnů bude česká reprezentace obhajovat na Slovensku, se na zájmu o tuzemské hokejisty prakticky neprojevil.

„Moc ne. Já si myslím, že to není o tom, že bychom u nás opakovaně něco vyhráli. Vyhráli jsme to shodou nějakých okolností a nezměrnou bojovností, ale rozhodně to není odraz nějakého dlouhodobého zlepšení kvality českého hokeje,“ říká Robert Spálenka zakladatel manažerské skupiny Sport Invest Group a šéf její hokejové sekce.

„Dneska jsou v laufu spíše Švédi, Fini, kteří mají dlouhodobé úspěchy na té mezinárodní úrovni, a pro ty Čechy to žádný velký dopad nemělo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté v zahraničí už tolik natáhnou

Samozřejmě svůj díl viny na sníženém zájmu o české hokejisty v zahraničí mají i neúspěchy mládežnických výběrů. Už dávno neokupují Češi přední příčky draftů kanadsko - americké NHL a pomalu se zužuje i možnost odcházet do Kontinentální hokejové ligy.

Kanaďané berou místo Čechům


„Když se podíváme na počty cizinců v těchhle soutěžích, tak my v těch počtech ustupujeme. Více se prosazují Švédi, ale dneska už se v KHL prosazují Kanaďané, Američané, ale nejsou to ti top hráči, jsou to hráči druhého sledu,“ popisuje Spálenka.

„To je to varující, protože druhý sled Kanaďanů, kteří tu nejvyšší úroveň nemají, tak začínají útočit na ty pozice evropských hráčů a berou místo vlastně těm Čechům.“


Nabídka vydělat si hokejem v zahraničí se tak českým hokejistům zužuje. Na domácí scéně však nemá hokejové řemeslo také zrovna růžové vyhlídky.

„Co se týká Čech jako takových, tak bych řekl, že teprve teď na ten hokej dopadá ekonomická krize a že ten trh se dost výrazně pohybuje směrem dolů, co se hráčských platů týká,“ říká Robert Spálenka.

Tabulkové hodnoty hráčů


Nutno dodat, že pohybu hráčů na českém trhu brání ještě jedna dost podstatná legislativní překážka. V jako jedné z mála evropských soutěží platí u nás takzvané tabulkové hodnoty hráčů.

„Určitě to má vliv na tu přestupní politiku, protože jestliže má v dnešní době přestoupit průměrný nebo lehce nadprůměrný hráč a nový klub má za něj zaplatit tabulkovou hodnotu okolo miliónu, tak to je velký vliv na přestupový trh, protože ty kluby na to, aby to platily, v současné době nemají.“

Právě nad změnou přestupní politiky by se měly odpovědné osoby Českého svazu ledního hokeje i Asociace profesionálních klubů zamyslet.

Pokud totiž usnadní hráčům cestu k lepšímu angažmá v domácích soutěžích, je tu reálná naděje, že se bude zlepšovat jejich výkonnost, bude o ně i větší zájem v zahraničí a zlepší se tak prestiž českého hokeje ve světě.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme