Doteď jsem se 25 let trápil ve sněhu, oblíbil si Floridu 'učitel mladíků' Jágr

Hokejový útočník Jaromír Jágr má za sebou další zápas v řadách klubu NHL Florida Panthers. Na jih přestoupil Jágr na konci února z New Jersey, a jak potvrdil Českému rozhlasu, s přesunem je spokojený. Ve slavné zámořské soutěži je to jeho už osmé působiště, poprvé ale v teplejším prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

25 let se Jaromír Jágr trápil ve sněhu, teď si na tréninky a zápasy odskakuje od bazénu

25 let se Jaromír Jágr trápil ve sněhu, teď si na tréninky a zápasy odskakuje od bazénu | Foto: Filip Jandourek

„Nevěděl jsem, co od toho očekávat. Věděl jsem, že Florida měla zájem už v létě, snažili se mě podepsat, ale já jsem neměl žádný důvod k tomu, abych měnil tým.“

„V New Jersey se mi v minulém roce dařilo. Byli tam trenéři, kteří mi stoprocentně vyhovovali, a byl jsem i dost vytěžovaný, takže nebyl důvod nic měnit. Ale už během léta zaznělo, že kdyby se mi tam nelíbilo, kdykoli se můžu ozvat a udělají trejd. Bral jsem to na lehkou váhu, ale nakonec jsem tady.“

Jaký je to pocit, hrajete v týmu, který je složený úplně jinak, jsou zde mladí hráči. Jaké to pro vás je?

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnech strávených u bazénu i mladém týmu Panthers exkluzivně mluvila s Jaromírem Jágrem zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Jsou tu jenom mladí hráči. Je to úplně něco jiného, ale dalo mi to nový život do hry a spíš se cítím jako učitel. Oni mi pomáhají tím, že jsou na tom velice dobře bruslařsky, ale hlavně se nebojí něco vymyslet, něco udělat s pukem.

To je výhoda mladých hráčů, že si neuvědomují, že by mohli udělat chybu. Může se to otočit proti tobě, že nějakou chybu uděláš, ale na druhou stranu mají spoustu sebevědomí a ničeho se nebojí. To jsem už dlouhou dobu nezažil.

Takže je to i psychická vzpruha pro vás?

Celý tým je postavený na tom, že trenéři si uvědomují, že tu mají spoustu mladých hráčů a je velice těžké je svazovat nějakým systémem nebo úkoly. Nechávají je hrát, jak jsou zvyklí. Je tu spousta talentů a to mužstvo bude lepší a lepší.

Jaromír Jágr v dresu Floridy září | Foto: Reuters

Komentátoři i fanoušci jsou nadšení, že jste se stal součástí týmu. Jak to vnímáte? Je znát, že přibylo diváků?

Neřekl bych, že přibylo diváků. Myslím, že přibudou, kdyby se udělalo play-off. I Tampa si tím procházela, dokud se nedostaneš do play-off nebo nevyhraješ Stanley Cup, tak je velice těžké přitáhnout diváky na zimní stadion.

Florida není žádný originální tým. Nedá se říct, že by se tu hrál hokej všude, tady je takové teplo, že to snad ani není možné. Ale věřím, že pokud se udělá play-off a dostaneme se dál, diváci začnou chodit.

Jaké to vlastně je přicházet na tréninky v pantoflích, není to trošku bizarní?

Říkal jsem si, co jsem dělal 25 let? Trápil jsem se někde ve sněhu. To se vůbec nedá srovnat. Je začátek března a já jsem od rána do večera u bazénu a párkrát si odskočím na trénink nebo zápas. Ale sluníčko vám dodá energii a máte mnohem lepší pocit jít na zápas a odevzdat tam maximum. A pak jít zase zpátky k tomu bazénu.

Z toho, jak jste naladěný, se zdá, že vás to baví. Vdechlo vám to novou energii?

Je to dané tím, že bojujeme o play-off. Je tu spousta mladých hráčů a každý zápas je pro nás „play-off game“. Musíme vyhrát spoustu zápasů, abychom měli šanci se tam dostat. Každý zápas i každé střídání je hrozně důležité. Je to velký zážitek pro mě i pro všechny. Ale i to počasí má něco do sebe.

Věříte, že se do play-off dostanete?

Věřím, ale bude to hrozně obtížné. Je tam pět šest mužstev, která bojují o jedno místo! Teď se tam dotáhla Ottawa, je tam ještě Philadelphie, New Jersey, my a Boston. Možná ještě Washington, ale ti mají 8 bodů náskok. Je to velice těžké, potřebujete 95 nebo 96 bodů, abyste play-off udělali, což je hrozně obtížné, vyhrát 12 ze 16 zápasů. (Florida má 16 zápasů před koncem na 9. místě 72 bodů, pozn. red.) Ale máme spoustu utkání doma, tam si myslím, že se vše rozhodne.

Jaromír Jágr | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme