Český hokejový svaz je proti startu Hradce Králové v KHL

Jednomyslně proti účasti klubu HC Lev Hradec Králové v Kontinentální hokejové lize v sezóně 2010/11 se dnes při hlasování postavil výkonný výbor ČSLH. Nově vzniklý hradecký tým má přitom do nadnárodní hokejové soutěže relativně blízko. K udělení licence mu už schází pouze povolení nejužšího vedení KHL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná branka (ilustr. foto)

Prázdná branka (ilustr. foto) | Foto: Radim Sajbot

Zástupci týmu HC Lev Hradec Králové udělali pro start v KHL maximum. Dokázali především zajistit finanční garance přesahující 330 milionů korun. Výkonný výbor českého svazu se ale postavil proti.

„Hlasování bylo jednoznačné - 11:0. Pro upřesnění, toto rozhodnutí ale platí pouze pro nadcházející sezónu. Musím říct, že výkonný výbor a celý Český svaz ledního hokeje se určitě nebrání do budoucna dalším jednáním s vedením KHL,” prohlásil pro Radiožurnál generální sekretář svazu Martin Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Lörincz hovořil ve Sportžurnálu o otázce Hradce Králové a KHL s generálním sekretářem ČSLH Martinem Urbanem

Urban popsal i hlavní důvody zatím záporného postoje. První okruh je především ekonomického rázu. „My musíme chránit zájmy českých klubů. Zde sehrálo určitou roli i stanovisko naší nejvyšší profesionální soutěže, které bylo negativní. Jde o určitou ochranu trhu, jak hráčského potenciálu, tak i z hlediska marketingu a ne nevyčerpatelných zdrojů v této republice.“

Pokud se ale podíváme na ekonomická rizika a případný odliv hráčům, může se něco změnit do budoucna? Je velice pravděpodobné, že situace bude stejná nebo velice podobná také v dalších letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otázku startu Hradeckého Lva v KHL probrala Veronika Sedláčková v pořadu Stalo se dnes s hokejovým expertem Martinem Hostákem

Legislativní omezení

Účasti českého klubu v cizí soutěži ale brání také legislativní omezení. „Znamenalo by to ohromný a principiální zásah do našich stanov a řádů. A to nejde udělat bez vzájemné, písemné smlouvy mezi ČSLH a KHL.“

Zmíněný kontrakt by opravdu musel řešit velké množství problémů od regulace odchodu hráčů do KHL, přes vyřešení problému transferových směrnic v souvislosti s přestupním řádem až například po změny v disciplinárním řádu.

Hokejový expert Martin Hosták si myslí, že důvody zamítnutí byli například v ekonomické oblasti prakticky stejné. „Jde hlavně o ochranu trhu pro extraligu. Sponzorů tu není nekonečně mnoho, stejně jako hráčů. Oni (pozn. ČSLH) mají strach, že by se šroubovaly platy hráčů. Já tyhle argumenty beru.“

Žádný včasný kontakt od KHL

Problém je také skutečnost, že vedení KHL nezačalo dříve jednat s ČSLH o možnostech zapojení českého klubu do své nadnárodní soutěže.

I přes odmítavé stanovisko českého hokejového svazu se hradecký klub možná pokusí s ruskou podporou v zádech přihlásit do Kontinentální ligy. To by ovšem samozřejmě vyvolalo přímý konflikt. Následoval by poté zřejmě odchod mužstva ze struktur ČSLH a založení vlastního subjektu.

„Teoreticky tato situace může nastat. Ale řešila by se, až by nastala. Já ale pořád věřím v legislativu. Jsme právním státem stejně jako Rusko. Obě dvě země jsou pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace a doposud respektují stanovy a řády IIHF. Takže uvidíme,“ konstatoval k případnému problému Martin Urban.

Tomáš Lörincz, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme