Evropský hokej chce od příští sezony restartovat Ligu mistrů

Hokejoví fanoušci v Česku se teď zajímají především o blížící se olympijský turnaj v Soči, ale pokud zkusí trochu předběhnout kalendář, mohou být zvědavi třeba i na znovuobnovenou Ligu mistrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bříza

Petr Bříza | Foto: Hokej.cz

Prestižní klubovou soutěž, která by lákala přední evropské kluby, totiž hokej citelně postrádá. Od začátku příští sezóny se má situace změnit.

„Střetávání se s dobrými nebo výbornými soupeři z top evropských lig vás zase posune ve výkonnosti dále. To bude přínosem pro celý náš hokej i pro jihoevropský hokej,“ komentuje v pořadí druhý pokus o zavedení této soutěže na evropské hokejové scéně asistent sparťanského trenéra Zdeněk Moták.

Právě současný lídr extraligové tabulky patří v tuzemsku k nejpilnějším propagátorům Ligy mistrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský hokej chce od příští sezony restartovat Ligu mistrů

„V evropském hokeji jsme zavřeni ve svých národních ligách a my potřebujeme popularizovat naše kluby v ostatních zemích. To se zatím nepovedlo ani v Champions hockey league, která bohužel fungovala pouze jeden rok. Tohle je pokus, jestli jsme schopni oslovit evropské hokejové fanoušky, nejenom ty naše,“ dodává na vysvětlenou předseda představenstva hokejové Sparty, Petr Bříza.

Jeden pokus iniciovaný Mezinárodní hokejovou federací, už tu před několika lety byl. A třebaže ztroskotal hned po svém premiérovém ročníku, už tehdy se ukázalo, že soutěž určená nejlepším evropským klubům, může být atraktivní nejen pro diváky.

„Kluby o to mají zájem, a pokud se soutěž rozjede, tak bude stoupat úroveň a divácký zájem bude větší a větší,“ říká například zlínský trenér Rostislav Vlach.

Ženeva zaskočila favorizované CSKA a triumfovala na Spenglerově poháru

Číst článek

A proč tedy první pokus o hokejovou Ligu mistrů ztroskotal hned po premiérovém ročníku? To připomíná generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

„Byl vydařený v tom smyslu, že se našel někdo, kdo byl schopný investovat dvacet milionů euro do jednoho roku. Byť slíbil tříletý projekt, tak po roce ten projekt padnul. Je jenom otázkou, jestli liga získá takovou prestiž, aby v budoucnu vydělávala peníze.“

Není od věci dodat, že tentokrát se obnovená Liga mistrů rodí podle jiného receptu. Kluby nečekají, až Mezinárodní federace získá štědré sponzory, ale samy se chopily iniciativy. A jaký je tedy jejich cíl?

„Přesvědčit IIHF, že kluby si sami dokážou zorganizovat turnaj. To může být základ budoucí soutěže, který nebude čekat na velké peníze od sponzorů. Bude vybudován odspodu jako produkt, který bude každým rokem získávat respekt a kredit a tím pádem víc peněz,“ plánuje a doufá Petr Bříza.

Aleš Procházka, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme