Federaci většinou nezažili, zápas se Slovenskem přesto berou čeští hokejisté jako derby

Zápasy proti Slovákům jsou vždycky specifické a je jedno, o jaký jde sport. Nejvíce důležitých bitev se ale jistě odehrálo na ledě. V současném kádru národního týmu si bývalé Československo pamatuje spíše realizační tým než hráči. Přesto zápas Čechů se Slováky, který národní tým čeká zítra a pozítří v Jihlavě, berou jako derby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejová reprezentace, hokej, trénink, Vladimír Svačina, Tomáš Filippi

Hokejová reprezentace, hokej, trénink, Vladimír Svačina, Tomáš Filippi | Foto: Filip Jandourek

Třeba Dominik Simon, který je v současném kádru reprezentace nejmladší, si federaci ani nemůže pamatovat, narodil se totiž až v roce 1994.

„Vím, co se dělo dřív, jak to bylo. Takže to určitě beru jako nějaké derby. Jsou to dobré zápasy proti Slovákům, stejně jako proti Rusům. Takže se na to určitě těším,“ těší se na zápas proti Slovensku útočník Plzně Dominik Simon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stadionu v Jihlavě poměří před MS síly hokejové reprezentace Česka a Slovenska. Mezi českými hokejisty natáčel František Kuna

O trochu starší je obránce Jakub Krejčík, ale ani on si nemůže nic pamatovat. Když se předsedové vlád Václav Klaus a Vladimír Mečiar dohodli na rozdělení Československa, byly Krejčíkovi necelé dva roky.

„Vždycky je to derby, i když jsme mladší. Budu tam hrát i proti Hudáčkovi, se kterým jsem hrál ve Švédsku. Takže to bude pro mě také o trošku pikantnější. Těším se na to,“ naráží Jakub Krejčík na postavu Júlia Hudáčka.

Jágra v sestavě chci, stejně jako Ručinského, říká trenér Růžička

Číst článek

Slovenský gólman totiž po vítězných zápasech baví fanoušky ve Švédsku. Mezi jeho oblíbené kousky patří třeba to, že napodobuje rybáře, hokejkou naznačuje, že vyseká díru do ledu a pak zkušeně nahodí. Nebo se v kostýmu Santa Klause nechá tahat po ledě na saních, jen místo sobů používá spoluhráče. S dětmi pak zvládá v hokejové výstroji i tanec na písničku Makarena.

„Doufejme, že vyhrajeme my, aby nemohl předvádět nějaké ty svoje kousky. Ale je to kluk v pohodě, možná si napíšeme nějakou zprávičku před tím,“ doufá Krejčík, že jeho slovenský parťák nebude mít důvod k oslavám.

Hokejová reprezentace, hokej, trénink | Foto: Filip Jandourek

Stejně je na tom i obránce Komety Brno Michal Kempný, který se dal se zraněným ramenem zázračně rychle do pořádku a na zápas proti Slovákům je připraven.

„Já bych to zase tak moc nebral, jsou to naši ‘bratia‘, jak se říká. Ale pro mě to bude zápas jako každý jiný,“ přiznává při rozpadu Československa tříletý Michal Kempný, že se soupeřem moc zabývat nechce.

Po dvou výhrách v Norsku odehraje národní další zápasy Euro Hockey Challenge proti Slovensku na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě zítra a pozítří.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme