Hokejisté během play off často neznají bratra, fair play ale všem cizí není

Když jde o všechno, hokej může pořádně bolet. Což právě v těchto dnech názorně připomínají zápasy play off. Ale i v těch maximálně vyhecovaných utkáních se najdou situace, díky kterým se příznivci zásad fair play mohou zatvářit optimističtěji. Například jako v loňském rozhodujícím finálovém duelu mezi Zlínem a Plzní nebo jako při probíhající bitvě mezi Kometou Brno a Spartou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Žižka (vlevo) se snaží vypíchnout kotouč Lukáši Pechovi ze Sparty. Jiný střet těchto hráčů přinesl silný moment: Pech se svého protihráče zastal před rozhodčími

Tomáš Žižka (vlevo) se snaží vypíchnout kotouč Lukáši Pechovi ze Sparty. Jiný střet těchto hráčů přinesl silný moment: Pech se svého protihráče zastal před rozhodčími | Zdroj: ČTK

Během loňské finálové série přiznal plzeňský obránce Slovák pár vteřin před koncem poslední třetiny teč kotouče, který po soupeřově střele skončil mimo hrací plochu.

Třebaže toto férové gesto vzápětí zkomplikovalo Plzni cestu za domácím titulem, dotyčný hráč se dočkal za svůj příkladný čin uznání a nakonec také symbolického ocenění od České biskupské konference. O to se zasloužil plzeňský biskup František Radkovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do tvrdých soubojů play off si svojí cestu najde i fair play

„Je důležité, že se ukáže na toho, kdo jedná správně, aby mohl být příkladem pro ostatní. Především pro mladé lidi, kteří jsou zvlášť pro sport velice citliví. Důležité to ale je pro celou společnost,“ myslí si František Radkovský.

Pro samotného Tomáše Slováka, který se počítá mezi věřící, bylo takovéto ocenění sváteční událostí. „Byl to pro mě významný den. Moje práce je hokej, spojit ji s vírou, to je pro mě velká čest,“ přiznává.

Ale naštěstí to nebyl jediný příklad toho druhu, který se urodil při veledůležitém hokejovém utkání. V probíhajícím semifinále play off mezi Spartou a Kometou Brno se Pražanům nepovedl úvodní zápas a v druhém duelu série tak Pražané na svého soupeře, který si sám nenechá nic líbit, zatlačili, až se chvílemi jiskřilo.

A přece se našel jeden vzácný moment hodný pozornosti. Ve chvíli, kdy Kometa hrála přesilovku, střetl se právě Lukáš Pech za soupeřovou brankou s obráncem Žižkou. A vzápětí hlavní sudí avizoval vyloučení brněnského hráče.

„Šel jsem s ním do kontaktu (s Pechem), hokejka mi sice vylétla trochu výš, ale když jsem se ho ptal, jestli jsem ho trefil, tak říkal, že ne,“ komentoval celou situaci Tomáš Žižka, který nakonec na trestnou lavici nemusel.

„Šli jsme za rozhodčím a Lukáš řekl, že jsem ho do obličeje nezasáhl. Pěkné gesto, tak by to mělo být. Tím to usnadní i rozhodčímu, který často nevidí, jestli hokejka vylétne do obličeje,“ pokračoval Tomáš Žižka.

„Myslím, že by to udělal asi každý,“ reagoval na počin svého spoluhráče Petr Kumstát.

Ono to ovšem tak jisté přece jenom není. Zato ale víme, že Lukáš Pech se po svém chvályhodném počinu nemusel obávat výčitek.

Trenér Moták fair play vyžaduje

„I v tak exponovaných a vyhecovaných zápasech jako je play off, je dodržování fair play chlapské. Je dobré, že od hráčů to v těchto momentech přichází. Abychom byli příkladem, tak tomu musí tak být,“ souhlasil s gestem Lukáše Pecha sparťanský asistent Zdeněk Moták.

Aleš Procházka, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme