Hokejová extraliga hlásí změny v pravidlech. Zvětší se pásmo, zavádí se hybridní icing

V celé Evropě se od nadcházející sezony budou měnit hokejová pravidla. Mezinárodní hokejová federace zapracovala do pravidel celkem 51 změn. Většina z nich jsou pouze kosmetické úpravy, některé ale budou mít zásadní vliv na hru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O změnách hokejových pravidel na novou sezonu informoval předseda komise rozhodčích Pavel Halas (vlevo) a sekretář komise rozhodčích Rudolf Potsch

O změnách hokejových pravidel na novou sezonu informoval předseda komise rozhodčích Pavel Halas (vlevo) a sekretář komise rozhodčích Rudolf Potsch | Zdroj: ČTK

Modrá čára se nově posunuje o metr a půl blíže ke středu hřiště, čímž se rozšiřuje prostor v útočném respektive obranném pásmu. Při vhazování pokládá na led hůl první bránící hokejista, což zvýhodňuje útočícího hráče.

Při trestném střílení nesmí hokejista použít otočku s pukem či nabrat kotouč na hůl a zakončit takzvaným lakrosovým způsobem. To jsou některé ze změn pravidel. Tou nejdůležitější je ale takzvané hybridní zakázané uvolnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny v pravidlech přiblížil Petr Kadeřábek

„Kombinuje se dvojí možnost. Nepřerušujeme plynulost hry, je na rozhodčím, aby zvážil, zda bude u puku dřív bránící, nebo útočící hráč. Na druhou stranu chceme zase dbát na bezpečí hráčů, proto když sudí uvidí, že bude u puku dřív obránce, může zakázané uvolnění odpískat,“ vysvětluje předseda Komise rozhodčích České svazu ledního hokej Pavel Halas.

V praxi to bude znamenat, že čárový rozhodčí bude muset vyhodnotit, zda puk nahozený zpoza červené čáry přejde brankovou čáru, a podle pohybu hráčů určit, kdo bude u kotouče první. Pokud by to byl útočící hráč, pak se o zakázané uvolnění nejedná, a rozhodčí rozpaží.

Důležité bude, jak se nová pravidla v extralize aplikují, tvrdí odborníci

Číst článek

Pokud by ale mohl být u kotouče první bránící hráč nebo by mohlo dojít u zadního mantinelu k souboji o puk, pak odpíská zakázané uvolnění.

Své rozhodnutí musí navíc učinit dříve, než hokejisté protnou svým pohybem pomyslnou spojnici bodů pro vhazování v koncovém pásmu

Sudí prošli seminářem

„Doteď platilo, že to bylo černé, nebo bílé. Nyní to bude dost variabilní, bude záležet na citu rozhodčího, zda bude jeho vyhodnocení správné,“ uvědomuje si Halas.

Samotní rozhodčí prošli v těchto dnech seminářem, který je se změnami pravidel dopodrobna seznámil. Své poznatky teď získávají během přípravných zápasů před zahájením sezony.

„Rozhodčím přibývá práce, protože změny většinou směřovaly ke zjednodušení pravidel. Třeba zrušení postavení mimo hru na červené čáře práci čárovým rozhodčím zjednodušilo. Teď naopak došlo k zásadní změně, myslím, že pozitivní. Do hry přinese spoustu zajímavých prvků, jak hráči, tak i sudí se s tím musí vyrovnat,“ říká jeden z nejzkušenějších českých rozhodčích Vladimír Šindler.

Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme