Hokejová extraliga přinese větší nároky na rozhodčí

Přesně za týden začne nový ročník hokejové extraligy. Všech čtrnáct týmů ladí formu tak, aby jim vyšel ideálně vstup do soutěže. Přípravu mají za sebou i rozhodčí, na které budou kladeny v nadcházející sezoně zvýšené nároky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí pomáhají Ústí. Za jejich aktivitou stojí Martin Novák (vpředu).

Rozhodčí pomáhají Ústí. Za jejich aktivitou stojí Martin Novák (vpředu). | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

Extraliga se totiž bude hrát podle pozměněných pravidel, kdy přichází v platnost hybridní icing, změna postavení hráčů na vhazování, udílení trestů za sevření kotouče do rukavice a řada dalších novinek.

Přitom listina hlavních i čárových sudí dozná oproti předešlé sezoně několik změn. Chybí na ní řada velmi zkušených rozhodčích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejové rozhodčí čeká v extralize těžká sezona. Musí si poradit s novými pravidly

„Kvůli výkonnosti to není, říkali, že budou končit, takže v posledních dvou letech odchází hodně čárových i hlavních rozhodčích, takže na to musíme reagovat,“ říká předseda komise rozhodčích Pavel Halas.

Svou činnost například z hlavních sudích skončili Radek Husička s Milanem Minářem a do Kontinentální ligy odešel Antonín Jeřábek. Mezi čárovými skončili Miloš Bádal, Evžen Kostka a Roman Pouzar.

Zkušení rozhodčí budou chybět

„Takto zkušené kolegy je velmi těžké nahradit. Tihle špičkoví rozhodčí dokázali odpískat spoustu složitých zápasů vynikajícím způsobem a uvidí se, jak se s tím vyrovnáme,“ uvědomuje si v současnosti nejzkušenější hlavní rozhodčí Vladimír Šindler.

Nově rozhodčí s číslem 20. Sudí totiž už na svých pruhovaných dresech nebudou mít jmenovky, ale pouze čísla. „Myslíme, že to podpoří hovoření rozhodčích. Víme, že měli jmenovky, ty nebyly šťastnou volbou hlavně ve vyhrocených částech utkání. Když budou mít čísla, tak se budou diváci nejprve zajímat o to, kdo píská, budou o tom mluvit na stadionu a až pak se uchýlí k nějakým reakcím.“

Petr Kadeřábek, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme