Hokejová reprezentace porazila i Rusy a vyhrála turnaj v Soči

Generálka na zimní olympijské hry dopadla pro českou hokejovou reprezentaci výborně. V Soči, kde olympijský turnaj za měsíc a půl proběhne, dokázali hokejisté porazit domácí tým 2:1 a po předchozích výhrách se Švédskem a Finskem se mohou radovat z celkového prvenství turnaje Channel One Cup.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nedvěd před ruským brankářem Jerjomenkem

Petr Nedvěd před ruským brankářem Jerjomenkem | Zdroj: ČTK

Rusové po prohře s Finskem od začátku český tým zatlačili a patřilo jim úvodní dějství. Hned ve druhé minutě promarnil šanci Burmistrov a Salák následně spolehlivě pochytal další z celkem 13 střeleckých pokusů sborné v první třetině. Hadamczikův výběr se ubránil i při vyloučeních Jana Kováře a Novotného.

„Tak jako každý zápas nás podžel gólman. Oba kluci byli na turnaji našimi nejlepšími hráči. Přeci jen nám trochu trvalo, než jsme se rozehráli, ale Saša nám pomohll a pak myslím, že jsme tu hru vyrovnali a v některých jsme byli lepším týmem,“ říkal po zápase střelec vítězného gólu Jiří Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jiřím Novotným mluvil po zápase proti Rusku Petr Kadeřábek

Na přelomu úvodní a druhé časti odolala sborná při Medveděvově trestu a ve 22. minutě mohl otevřít skóre Radulov, který se snažil trefit puk ze vzduchu, ale Salák zasáhl. Češi se dostali do první vyložené šance ve 27. minutě, Hlinka však po Nedvědově přihrávce zblízka těsně minul levou tyč. A Jerjomenka mezi betony neprostřelil ani Buchtele.

Po 18 vteřinách třetí třetiny slavili vedení Rusové. Po zákroku Ševce na unikajícího Radulova bylo nařízeno trestné střílení a hvězda CSKA Moskva blafákem do bekhendu otevřela skóre.

V českém celku ale nevznikla panika. „To bylo hodně pozitivní. Pak vyrovnala 4. lajna, která odehrála vynikající turnaj, my jsme pak dali na 2:1 a pak už jsme si to podrželi. I v tom závěru jsme to odehráli velmi dobře a nepustili jsme je do nějakého obrovského tlaku,“ těšilo Jiřího Novotného.

Gól na 1:1 dal po Kousalově průniku Nosek pohotovou dorážkou a dal při třetím reprezentačním startu premiérovou branku. Vzápětí Kovalčukovu střelu tečoval ramenem na horní tyč Salák, což si finští sudí Rantala a Salonen prověřili u videorozhodčího.

Český obrat dokonal po Šimánkově přihrávce do odkryté branky právě Novotný. V 53. minutě pomohla Salákovi po ráně spoluhráče z Petrohradu Kovalčuka tentokrát pravá tyč.

Hokejový turnaj Channel One Cup:

Rusko - ČR 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 41. A. Radulov z trestného střílení - 43. T. Nosek (Kousal), 45. Novotný (Šimánek)
Rozhodčí: Rantala, Salonen (oba Fin.) - Sadovnikov, Zacharenkov (oba Rus.)
Vyloučení: 3:3, bez využití
Diváci: 9897
Rusko: Jerjomenko - Medveděv, Čudinov, Zubarev, I. Nikulin, Rjasenskij, Denisov, Kablukov, Kiselevič - A. Radulov, Šipačov, Kovalčuk - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Tichonov, Burmistrov, Panarin - Prochorkin, Averin, Kokarev. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
ČR: Salák - Zámorský, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava - P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Radil, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Finsko - Švédsko 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 26. J. Sallinen (Huhtala, Mäenpää), 34. Jormakka (Pesonen, Palola), 47. Hartikainen (Jalasvaara, Pesonen), 59. Palola (Hytönen, Kemppainen) - 24. Engqvist (Klingberg, Bang), 51. Engqvist
Rozhodčí: Anisimov, Olenin (oba Rus.)
Vyloučení: 1:5, navíc Mäenpää (Fin.) do konce utkání, bez využití, v oslabení: 0:1
Diváci: 3469
Sestavy:
Finsko: Koskinen - Ohtamaa, Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara - Hartikainen, Hytönen, Pesonen - Palola, Koho, Jormakka - Puustinen, Kemppainen, Donskoi - J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala - Rajala. Trenér: Erkka Westerlund
Švédsko: H. Karlsson - Andersén, Klingberg, Viklund, Hersley, Burström, Rahimi - Persson, J. Lundqvist, W. Karlsson - Klasen, Wandell, J. Ericsson - Paulsson, Sjögren, M. Johansson - Brodin, Engqvist, Bang - Thuresson. Trenér: Pär Marts

Konečná tabulka turnaje:
1. ČR 3 2 1 0 0 6:2 8
2. Finsko 3 2 0 0 1 7:6 6
3. Rusko 3 1 0 0 2 6:7 3
4. Švédsko 3 0 0 1 2 5:9 1

Jiří Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme