Hokejové akademie fungují dobře, ale vidíme i rezervy, uznává Lener

Hokejová extraliga se blíží, dobré zprávy ale přišly ze zámořské NHL, kde mladí hráči uspěli na draftu a pak i podepisovali smlouvu. Práce s mládeží je na vzestupu, chystá se větší počet zápasů se světovou špičkou a na začátku všeho stál projekt ‚Hokejových akademií‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavomír Lener, generální manažer české hokejové reprezentace

Slavomír Lener, generální manažer české hokejové reprezentace | Foto: Jakub Ptačinský

„Projekt akademií se nám osvědčil. V letošní úspěšné osmnáctce a dvacítce je polovina hráčů z programů akademií a to je zásadní věc,“ pochvaluje si předseda ČSLH Tomáš Král.

„Pokud hráčům nabídneme program a oni doma kvalitně trénují, stanou se základem reprezentací. A to je náš cíl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V současné máme 11 akademií, ve kterých pracuje 33 profesionálních trenérů, vypočítává Slavomír Lener

Právě z úspěšného výběru do osmnácti let, který vybojoval stříbro na letošním světovém šampionátu, podepsali Vrána s Pastrňákem smlouvy v NHL. Do reprezentace se ale proslazují i mladí hráči z extraligy.

„Hráči z extraligových klubů dokonce hráli v týmech klíčové role. Přitom tři roky zpátky měl trenér ve dvacítce dva nebo tři hráče z extraligy. Dnes je zastoupení hráčů z české nejvyšší soutěže mnohem větší,“ doplňuje Tomáš Král.

A stejného názoru je šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener.

„Pokud budou hráči absolvovat kvalitní programy a podaří se nám je zapracovávat do extraligy a první ligy, bude pro ně lepší tady zůstat do dvaceti nebo jedenadvaceti let,“ je přesvědčený Lener.

„Pak budeme schopní vychovat typické české hráče. Rychlé, šikovné, chytré. Hráče, kteří můžou NHL něco nabídnout.“

A například Vraná s Pastrňákem rozhodně budou chtít nabídnout to nejlepší. Pokud se jim to nepovede, nemusí se trápit po farmách a poputují zpět do známého prostředí - do Švédska.

Rytířský hokejový kemp přilákal děti nejen z Čech, ale i ze zahraničí

Číst článek

I to je varianta, která může prospět. V tu dobu už porostou noví potencionální reprezentanti v hokejových akademiích.

„Akademie fungují velice dobře, ale stále máme rezervy. Je potřeba to vidět z obou stran. V současné době jich máme 11 a pracuje nám v nich 33 trenérů, které platí svaz. V každé akademii jsou tak tři profesionální trenéři,“ vypočítává Lener.

„Pro současnou osmnáctku nám vychovali 15 hráčů, to je velice kvalitní číslo, na kterém chceme stavět,“ doufá v další úspěchy mládeže Slavomír Lener, šéftrenér Českého svazu ledního hokeje.

Vojtěch Bureš, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme