Hokejový šéf Král hájí Růžičku a odmítá, že by rodiče kupovali synům místo v týmu

Kromě skládání českého týmu pro domácí mistrovství světa má teď kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička jiné starosti. Vysvětluje, jak je to s půl milionem korun, který podle zveřejněné videonahrávky přijal od otce jednoho z hráčů ještě v době, kdy působil ve Slavii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička

Vladimír Růžička | Foto: Filip Jandourek

Tenhle případ znovu otevírá téma skryté pod povrchem českého hokeje delší dobu - tedy jestli je běžné, aby rodiče svým dětem místo v sestavě jejich týmu kupovali.

„Je to trošku nafouknuté téma především rodiči. Každý si myslí, že jejich dítě je lepší než to druhé, a když je ten druhý upřednostňovaný, tak mají pocit, že je to zaplacený,“ říká mládežnický trenér Miroslav Přerost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemám zkušenosti s tím, že by rodiče dávali peníze do hokeje kvůli tomu, aby jejich syn mohl hrát," tvrdí šéf hokejového svazu Tomáš Král

„Samozřejmě nemůžu dávat za někoho ruku do ohně, ale nesetkal jsem se s tím. Daleko větší tlak vytváří v kombinaci s rodiči agenti. Ale že by někdo programově chodil s penězi v kapse a zkoušel to tímto způsobem, tak to asi také existuje. Ale není to masový jev, který by ten sport ovlivňoval,“ podává své svědectví ještě nedávno kouč reprezentační dvacítky Miroslav Přerost.

A v zásadě se v něm shodne se svazovým předsedou Tomášem Králem.

Ten potřebuje mít Vladimíra Růžičku před mistrovstvím světa v klidu, a tak otázku, co se stalo s půl milionem korun, které měl současný kouč národního týmu přijmout, nechává času a hlavně Slavii a trenérovi samotnému.

Růžičkovi jen projevil sympatie za to, jak se ohradil proti tomu, že by měl do sestavy tlačit hráče za sponzorské peníze jeho otce. Ale zároveň otcův pokus koupit synovi místo v týmu nepovažuje Král za praxi pro český hokej charakteristickou.

„Český hokej je postavený na marketingových penězích. Mezi těmi, kteří dávají peníze, jsou rodiče. Jsou to vždycky něčí rodiče, pokud jsou to rodiče hokejistů, tak to samozřejmě také není nic výjimečného. Problém by nastal v době, kdy by se stal rodič marketingovým partnerem proto, aby jeho syn mohl hrát hokej. Takové zkušenosti ale nemám,“ tvrdí předseda hokejového svazu Tomáš Král.

Zároveň ale připouští, že jakási šedá zóna provázanosti rodičů, jejich peněz a klubů jejich dětí leckdy existuje.

Trenéři se pak snadno dostanou pod tlak postranních zájmů i nepřímo a peníze v tom roli hrát nemusejí, ale mohou.

„Byl jsem ve Slavii i ve Spartě a nesnesl jsem, když za mnou přišel někdo z vedení klubu a určoval, kdo bude hrát. Zjistil jsem, že trenér je páté kolo u vozu a může to trénovat někdo, kdo bude poslouchat od vedení, koho má postavit,“ popisuje bývalý reprezentant Pavel Richter, s čím se setkával ve Slavii i Spartě, kde před lety působil jako trenér dospělých i u mládeže.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme