Hokejovým trenérům přednáší české i světové osobnosti

Bývalí mistři světa a olympijští vítězové z Nagana. Někdejší hokejisté neodložili hokejku úplně a pomáhají v trenérských rolích svým nástupcům a ti z toho mohou těžit. Hokejový svaz ale klade také velký důraz na vzdělávání trenérů a jejich výchovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička bere utkání se Slovenskem stejně jako každý jiný zápas

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička bere utkání se Slovenskem stejně jako každý jiný zápas | Zdroj: ČTK

„Za poslední dva roky jsme vzdělali 503 trenérů, nových máme téměř 200 trenérů, kteří se budou zapojovat do školení. Školíme nejen trenéry malých klubů, ale i bývalé hráče,“ říká šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener.

A není to jen o přípravě na ledě. Studium a teoretická příprava by měly stát na začátku každého trenérského cyklu.

„Snažíme se do přednášek zapojit trenéry z praxe. To znamená, že nám přednáší reprezentační trenéři všech kategorií, trenéři z extraligy. Ať je to Josef Jandač nebo Pavel Hynek a další,“ vypočítává Slavomír Lener.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cílem je sehnat na přednášky dva muže z fotbalového prostředí, Pepa Guardiolu a Sira Alexe Fergusona, plánuje Slavomír Lener

„Nechybí ani trenéři ze zahraničí. Třeba Claude Julien z Bostonu nebo Andy Murray a Steve Yzerman. Přednášky jsou pestré a velice inspirativní. V tom určitě budeme pokračovat,“ nabízí další zajímavá jména Slavomír Lener.

A nemusí to být vždy jen lidé z hokejového prostředí. Jedním z přednášejících už byl například bývalý tenista Ivan Lendl, který jako trenér dovedl Andyho Murrayho ke zlatu na olympijských hrách v Londýně a dvěma grandslamových titulům.

Měl ale co říci i hokejovým trenérům. Do budoucna se tak chystají i další experti. Bude to znít asi překvapivě, ale cílem je sehnat dva muže z fotbalového prostředí. Pány trenéry Pepa Guardiolu a Sira Alexe Fergusona.

To jsme ale u teorie, v trenérské praxi má český hokej co nabídnout.

„Velice důležité je, že zapojujeme do akcí i samotné hráče. Bývalí reprezentanti, mistři světa nebo olympijští vítězové nám působí jak v přednáškové činnosti, tak hlavně na ledě,“ pochvaluje si Lener.

Hokejové akademie fungují dobře, ale vidíme i rezervy, uznává Lener

Číst článek

„Ukazují novým adeptům, jak mají přihrávat, střílet. Ze současných mistrů světa a olympijských vítězů za poslední období máme patnáct takových hráčů. Takže kluci se mají od koho učit,“ říká Slavomír Lener, šéftrenér hokejového svazu.

Po zlatých medailích ze světových šampionátů z minulých let je bývalých hráčů - nyní trenérů - hodně.

Důkazem je kapitán zlatých medailistů z olympijských her v Naganu a nyní reprezentační trenér Vladimír Růžička.

Hokejový svaz má s trenéry samozřejmě dlouhodobé plány, minimálně jeden se ale dá měřit jen na měsíce. A je jím domácí mistrovství světa, které bude v příštím roce hostit po jedenácti letech Praha a Ostrava.

Vojtěch Bureš, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme