Kromě tenisáků pomáhá hokejovým brankářům při přípravě i aplikace pro tablety

Hokejovým brankářům nepomáhá ke zdokonalování jen stoprocentní soustředění a fyzická kondice, ale třeba také aplikace pro tablety. Je to ale jen jedna z mnoha částí. Třeba na Spartě či v Litvínově takovou aplikaci používají, ale bez klasických metod z dřívějších let by se ale stejně neobešli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litvínovský brankář Pavel Francouz

Litvínovský brankář Pavel Francouz | Zdroj: ČTK

„Používaly se hlavně tenisáky a medicinbaly, pak také nějaká obratnostní cvičení. Hodně se hrál i ping pong,“ popisuje současný trenér brankářů pražské Sparty Michal Podolka tréninkové metody, které rozhodně z žádných plánů nikdy nevymizí.

Házet tenisákem nebo pingpongovým míčkem proti zdi a pak ho následně chytat je univerzální cvičení snad pro všechny gólmany. Ale je třeba se posunout dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak aplikace pro tablety funguje, vysvětloval Františku Kunovi trenér sparťanských brankářů Michal Podolka

„Dnes musí být brankář nejlepším atletem v týmu. Na ledě musí stát šedesát minut a být plně koncentrovaný. Je to hlavně o psychice,“ podotkl Podolka.

Psychiku tenisákem nenatrénujete, ani vynález v podobě aplikace do tabletů gólmana neuklidí, ale technologická novinka pomáhá jinak. Také díky kameře za brankou.

„Značkujete si zákroky nebo brankový prostor, a když máte přes GoPro kameru nahraný celý zápas, tak si aplikace automaticky nastříhá zaznamenané momenty,“ vysvětluje Michal Podolka, jak aplikace funguje a jak zaznamenává gólmanovy výkony.

Chystá se ale ještě další vylepšení. „V Americe ji ještě vyvíjí. Textový editor umožní vkreslit a popsat všechny zákroky, které se následně nechají poslat do schránky, odkud si je brankář bude moci stáhnout a podívat se na ně. Včetně popisků od trenéra,“ dodává Michal Podolka.

Orct své svěřence známkuje jako ve škole

Tablet se stal nezbytností také pro kouče litvínovských gólmanů Zdeňka Orcta. Nepoužívá ho pro krácení volných chvilek, ale má v něm za několik desítek tisíc naistalovaný program, který mu pomáhá zdokonalovat své svěřence.

„Je vidět, kam a odkud dostává góly. Po zápasech program ukazuje procento úspěšnosti a všechno je samozřejmě obrazem. Zaznamenány jsou všechny střely, které šly na bránu, a také rozehrávky,“ prozrazuje bývalý dlouholetý gólman, jaká data program vychrlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhody aplikace pro přípravu brankářů přiblížil trenér litvínovských brankářů Zdeněk Orct

S jeho pomocí pak svým svěřencům Pavlu Francouzovi, Lukáši Horákovi a Jakubu Soukupovi známkuje inkasované góly.

„Jednička znamená, že za gól brankář nemohl, pětka je nejhorší. Vysvědčení dávám po zápasu, po měsíci a po sezoně. Zatím třeba u Pavla (Francouze) je průměr necelá dvojka,“ prozradil Orct, který má o dalším posunu moderní techniky jasno.

Nebude prý dlouho trvat a gólmani na sebe dostanou čipy, které umožní ještě důkladnější nacházení chyb a jeho odstraňování.

„Program je v podstatě jednoduchý, už teď ho vylepšují. Bude v něm rozděleno, jestli je střela tečovaná či z voleje. V budoucnu by tam mohly být i koeficienty obtížnosti střely a různé dotykové senzory na těle, jak se gólman pohybuje,“ dodal účastík dvou světových šampionátů.

David Kalvas, František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme