Lány mají Hokejovou síň slávy. Navštívil ji i Bobby Orr

Český hokej má další místo, kde může vzpomínat na historické úspěchy. Hokejovou síň otevřel ve středočeských Lánech nadšenec Josef Hošek. Ve své sbírce má i oblečení reprezentantů z olympijských her ze šedesátých let minulého století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblečení českých hokejistů z šedesátých let dvacátého století

Oblečení českých hokejistů z šedesátých let dvacátého století | Foto: František Kuna

„Je tu dres z Grenoblu 1968, dál ze Švýcarska 1971. Dál kabát a kožich s čepicí je ze Sappora 1972,“ popisuje Josef Hošek jedny z mnoha relikvií, které může v Hokejové síni v Lánech nabídnout.

S velkou částí sbírky mu pomohla hokejová rodina Kaberleových, František starší dokonce sehnal exkluzivního hosta v podobě legendárního Kanaďana Bobbyho Orra, který navíc nepřijel s prázdnou.

„Už měl připravený dres Bostonu s věnováním. Je to sice replika, ale pro mě je velmi cenná. Když mi ho předával, tak jsme se fotili. Okamžitě podepsal i tu fotku,“ vzpomíná sběratel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejovou síň slávy v Lánech navštívil reportér ČRo a bývalý místní hokejista František Kuna

Ve zmíněném věnování stojí: „Pepikovi, hodně štěstí, Bobby Orr,“ což je velmi cenný skalp.

Zapátrat se ale dá ještě o desítky let nazpět. „Kufry jsou součástí vybavení reprezentace, která jela na olympiádu do Sappora. Jeden je od Edy Nováka, druhý od Pepíka Horešovského. Je k nim i kabát se znakem her a těžký kabát s čepicí,“ vysvětluje majitel sbírky.

Sbírka obsahuje i cenné trofeje. „Jsou tu Zlaté hokejky Franty Pospíšila ze sezony 1971/1972. Menší soška je za nejlepšího obránce MS v Praze 1972, kde jsme získali zlato.“

Nejstarší datované exponátu jsou z roku 1968. „Jsou tu kožich, boty, beranice, svetr a kulich z olympiády v Grenoblu. Jsou tu i starší věci. Třeba brusle Gusty Bubníka nebo stará výzbroj,“ přemýšlí Josef Hošek.

Puky, dresy, medaile, brusle, podepsané fotografie - to všechno se hokejovým nadšencům nabízí. Sehnat exponáty je velmi těžké, často k němu ale přichází hosté s dalšími hokejovými cennostmi.

Nechybí ani relikvie z olympijského vítězství v Naganu. „Mám vstupenku a pamětní medaili,“ ukazuje Josef Hošek. Je to pro něj takříkajíc práce na plný úvazek a zvládá jí skvěle, hokejovým nadšencům nabízí průřez českou historií.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme