Nájezd sparťana Buchteleho vyvolal diskuse o pravidlech, gól měl být uznán

Třinečtí hokejisté porazili v 19. kole Tipsport extraligy pražskou Spartu 3:2 po samostatných nájezdech. Výsledek by nebyl ničím neobvyklým, kdyby o druhém bodu Ocelářů nerozhodovalo až video a při nejmenším sporný verdikt mužů v pruhovaném.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Branku sparťana Jana Buchteleho rozhodčí neuznali, a tak Jiří Polanský (vpravo) rozhodl o výhře Třince

Branku sparťana Jana Buchteleho rozhodčí neuznali, a tak Jiří Polanský (vpravo) rozhodl o výhře Třince | Zdroj: ČTK

Pomoc kolegy u videa si vyžádali rozhodčí René Hradil a Michal Hrubý. Ve čtvrté sérii sparťanský útočník Jan Buchtele už překonal domácího gólmana Hrubce, jenže strážce třinecké svatyně zlomek sekundy před tím v pádu posunul branku.

Po prozkoumání záznamu sudí trefu neuznají, hosté nemají možnost ani nájezd provést znovu. Naopak pokyn dostal na opačné straně kluziště Jiří Polanský a rozhodl o druhém bodu pro Oceláře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenéři Josef Jandač s Pavlem Markem hovoří o sporném rozhodnutí rozhodčího v případě samostatného nájezdu Jana Buchteleho

„Obecně je to pravidlo takové, že když brankář udělá skluz a posune branku, tak do posunuté branky podle pravidel gól neplatí. Možná by bylo dobré zamyslet se nad tím, jestli to při nájezdech nezměnit a neudělat to trochu spravedlivější. Ve chvíli, kdy brankář bránu posune bez přičinění útočníka, tak je to jeho chyba,“ pozastavoval se nad celou záležitostí trenér Sparty Josef Jandač. Třinecký kouč Pavel Marek doplnil jeden technický poznatek.

„Jde tam o ten úmysl a o usazení branky. V NHL mají branky usazené neskutečně pevně, ale zase je to riziko pro hráče, protože když do ní narazí, tak se může něco stát.“

Verdikt rozhodčích nabízí zkrátka řadu otázek a spekulací. Celým případem už se také zabývá komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje.

Velká hokejová loupež v Třinci. Spartu obrali rozhodčí

Číst článek

„Pravidla ledního hokeje sice stanoví, že při hře nelze uznat gól, pakliže branková konstrukce není ve správném postavení. Při trestném střílení ale pravidla připouštějí uznání gólu v případě, že se puk dostane do branky, která v tu chvíli není ve správném postavení následkem zákroku brankáře. O této situaci musí rozhodnout rozhodčí,“ vysvětluje Rudolf Potsch, sekretář komise rozhodčích.

Rozhodčí chybovali

O tom, zda rozhodčím hrozí případné tresty za neznalost pravidel, ještě není jasno. Jisté však je, že sudí v celé situaci pochybili.

„Komise rozhodčích už se touto spornou situací zabývá. Bylo konstatováno, že rozhodčí nepostupovali správně. Měli použít výklad, podle kterého lze při trestném střílení uznat gól v případě, že puk vnikne do branky, která není ve správném postavení následkem zákroku brankáře,“ pokračuje Rudlof Potsch.

V případě středečního zápasu v Třinci se sudí nesprávně obracel na videorozhodčího. Ten v celé záležitosti neměl sehrát jakoukoli roli.

„V tu chvíli měli rozhodčí na ledě rozhodnout o té situaci sami, protože výklad pravidel říká, že taková situace nepodléhá zkoumání za pomoci brankového videorozhodčího. Pravidla vychází z toho, že při trestném střílení, tedy i při samostatných nájezdech, je na ledě pouze brankář a střelec. Tím je zdůrazněna odpovědnost brankáře za to, že bude branka stát ve správném postavení,“ dodává sekretář komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje.

Pavel Petr, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme