Několik českých hokejových veteránů stále čeká na nové angažmá v NHL

Asi nejtěžší léto za posledních deset let zažívají v zámořské NHL tzv. volní agenti. Nová kolektivní smlouva snížila klubům pro nadcházející sezonu platové stropy, a tak také výrazně zkomplikovala život hokejistům bez smlouvy. Zřejmě nejvíce to pociťují hráči, kterým je nad 35 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Kuba (zcela vpravo) odehrál v NHL už 800 zápasů. Ilustrační foto

Filip Kuba (zcela vpravo) odehrál v NHL už 800 zápasů. Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Roman Hamrlík, Tomáš Kaberle, Radkové Martínek a Dvořák, Václav Prospal, Milan Hejduk anebo Filip Kuba. Ti všichni odehráli v nejkvalitnější soutěži světa stovky zápasů, ale dnes by byli vděčni, kdyby o ně někdo projevil vůbec zájem.

„Je to takový trend, že se podepisují mladší hráči. Tím, že šel platový strop hodně dolů, tak se ti manažeři hodně rozmýšlejí nad tím, koho podepsat a koho ne. Jsou tam velké kalkulace s penězi, jestli to odehrát s mladšími hráči, nebo podepsat někoho staršího,“ říká Filip Kuba, obránce, kterého z posledního roku smlouvy vyplatila Florida.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejový obránce Filip Kuba věří, že najde v NHL nového zaměstnavatele

Také proto nemá šestatřicetiletý bek žádné zvláštní požadavky na případnou výši příštího kontraktu. Jenže ani to mu v získání smlouvy nepomáhá.

„Tím, že týmy dostaly možnost vyplatit hráče s tím, že se to nebude počítat do platového stropu, tak toho hodně využily. Samozřejmě, že se to dotklo starších hráčů, toto léto je horší najít angažmá. Jsou hráči, kterým skončí smlouvy, plus hráči, kteří byli vyplacení, takže trh je skutečně nasycený.“

Kuba stále věří v NHL

Ani tento fakt v kombinaci s blížícím se startem předsezónních kempů však sedmičku českých veteránů nepřinutí k tomu, aby svou kariéru dohráli v Evropě.

„Nad tím vůbec neuvažuji. Jedu do Ameriky s tím, že tam najdu angažmá. Letíme s rodinou do Tampy, kde máme dům a zázemí. Tam budu pokračovat, budu bruslit s kluky z Tampy a dělat individuální trénink. Doufám, že během září podepíšu a že budu na kemp v nějakém týmu,“ říká Filip Kuba, který ještě nehází flintu do žita.

Jeho naději posiluje i příběh Michala Rozsívala. Ten loni také čekal celé léto na nabídku a nakonec se dočkal. Pět dní před plánovaným startem kempů podepsal smlouvu s Chicagem, se kterým v následné zkrácené sezóně vyhrál Stanley Cup.

Radim Sajbot, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme