NHL čeká draft. Pro Čechy se na lepší časy neblýská

V noci na zítřek čeká hokejovou NHL velká událost. Kluby si budou v tradičním draftu vybírat do svých kádrů talentované mladíky, ze kterých by měly vyrůst hvězdy a tahouni mužstev. Jenže má to jeden háček. Během slavnostního večera se dostane jen na nejlepších třicet hokejistů, kterým bude věnována dostatečná pozornost. Dalších šest kol draftu přijde na řadu až následující den a bez větších fanfár. A je otázka, kdy se dostane na české hráče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Hašek v dresu Spartaku

Dominik Hašek v dresu Spartaku | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

"Draft je loterie, 25 mužstev toho hráče nemá rádo, pět ano, takže je to opravdu subjektivní. Myslím, že v prvním kole nebude nikdo z našich," odhaduje Roman Havlůj z Úřadu centrálního skautingu, který připravuje žebříčky hokejistů přihlášených do draftu - těch, kteří působí v Evropě i zámoří. Situaci tak má velmi dobře zmapovanou a o to méně radostné jeho soudy jsou.

"Míťa Jaškin si myslím, že bude v prvním kole, ale u něj je problém, že je pod smlouvou se Slavií a sám tvrdí, že ještě chce hrát tady. To je pro draft důležité, protože kluby musí hráče do dvou let po draftu podepsat, jinak o něj přijde. I když oni ho můžou podepsat, i když bude hrát v Čechách," popisuje zkušený skaut komplikace, které mohou zahradit cestu slávistického útočníka Dmitrije Jaškina do elitní společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyhlídkách českých hokejistů při draftu NHL mluvil s Romanem Havlůjem Jan Suchan

Kromě syna bývalého vsetínského obránce Alexeje si dělá na první kolo zálusk i další potomek slavného otce - následovník Františka Musila David.

A kolik Čechů může být celkem draftováno?

"Jako to bylo v loňském roce, nějakých pět, šest hráčů. Já vám to vyjmenuju: Jaškin, Musil a Machovský budou draftováni určitě, Honzík už je s otazníkem, Galanský také a Přibyl ze Sparty v šestém, sedmém kole a bude moc rád."

Přitom bývaly doby, kdy se skrz draft otevřela cesta třeba i pro dvacet, třicet hokejistů.

"To byli hráči, kteří ještě vyrůstali v bývalém režimu, kde ten hokej byl někde jinde než dneska. Ti mladí kluci mají úplně jiné zájmy než tenkrát, tomu hokeji se tolik nevěnují a práce v oddílech také není taková. V kostce je to tímhletím a už to lepší nebude," pokračuje v ponurém tónu Roman Havlůj.

A neopustí ho ani směrem k budoucnosti: "Bude to myslím ještě horší, protože tenhle ročník 1993 byl ještě 'jakž takž', u ročníků 1994 a 1995 v příštích dvou letech je velká šance, že třeba nebude draftovaný vůbec nikdo. Jeden, dva hráči asi vždycky budou, ale doba, kdy jich bylo deset, se bude těžko vracet v horizontu dvou, tří, pěti let."

Nízký počet draftovaných hokejistů ale není obecným jevem evropských zemí. Například Švédi si vedou velmi dobře - obránce Adam Larsson je letos vlastně jediným konkurentem Kanaďana Ryana Nugeta-Hopkinse v boji o jedničku draftu.

Dočkáme se dalšího Haška?

Ale Roman Havlůj Čechy srovnává spíše s jinými státy: "Jsme na úrovni Němců a Švýcarů. Dánové mají také draftované dva, tři hráče, takže už jsme v téhle garnituře."

Jeden konejšící názor zaměstnance Úřadu centrálního skautingu vám přece jen nabídneme. Podle něj totiž ani první kolo draftu nezaručuje hvězdnou kariéru a naopak i ti, na které se dostane až později, mohou vyrůst ve velké hráče.

"Není umění si vzít nejlepšího Kanaďana, není umění si vzít v prvním kole Švéda Larssona. Toho by mohla vybrat moje manželka. Umění je vzít hráče, který má šanci být výborný, v sedmém kole," říká Havlůj.

A chcete nějaké konkrétní případy? Tím nejzářnějším je Dominik Hašek, kterého si Chicago vybralo až v desátém kole. A i další jména, která zazněla nejdříve v šesté rundě, jsou zvučná: Hull, Lundqvist, Bure, Alfredsson, Bondra, Dacjuk, Fleury, Demitra... Takže i když Čechům první kolo unikne, jak Roman Havlůj tipuje, nemusí to ještě nic znamenat.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme