NHL začíná, legislativně je o krok dál

Boston - Philadelphia, Toronto - Montreal a Vancouver - Pittsburg. To jsou tři souboje, které dnes v noci otevřou nový ročník kanadsko - americké hokejové NHL. Největší pozornost bude upřena do Bostonu, kde se v dresu hostujících Flyers představí po tříleté pauze strávené v KHL Jaromír Jágr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

puky z NHL

puky z NHL | Foto: NHL.com

Devětatřicetiletý kladenský rodák bude chtít dokázat, že jeho forma z přípravných duelů mu drží i v soutěžních zápasech. Ve třech zápasech nastřílel soupeřům čtyři branky a vzkázal obráncům, že to s ním ani v jeho věku nebudou mít vůbec lehké. Na střetnutí se svým reprezentačním kolegou se tak v sezóně příliš netěší ani obránce Pittsburgu Zbyněk Michálek:

„Když bude mít takovou formu, tak moc ne. Pro NHL je skvělé, že se vrátil, jen škoda, že to není do Pittsburghu. Zatím se mu daří, sice jsem neviděl ani jeden zápas, ale sází tam jeden gól za druhým. Pro Philadelphii je velkou posilou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

NHL začíná, legislativně je o krok dál

Pravdou je, že výkony Jaromíra Jágra v přípravě mnohé z odborníků vyvedly z omylu, že nejlepší Evropan v historii NHL na tamní soutěž už stačit nebude, jiné zase utvrdil v opačném názoru.

„Nejsem moc překvapený. Hrál jsem s ním na MS a vím, že na špičku stále má a patří do ní. V NHL je navíc užší kluziště, které mu bude vyhovovat, protože v KHL musel víc bruslit. Myslím, že bude mít dobrý rok a všem ukáže, že na to stále má,“ předpovídá Jaromíru Jágrovi útočník Chicaga Micheal Frolík.

Oba forvardi by navíc měli mít v nové sezóně na ledě přeci jen lehčí život. Vedení NHL totiž dlouho dopředu avizovalo, že bude tvrdě trestat zákeřnou a brutální hru. Chce totiž předejít zranění ofenzivních hvězd, jako se to stalo v případě Sydney Crossbyho v loňské sezóně.

„Před sezónou jsme měli instruktážní video od ligy. Prý budou všechny zákroky na hráče otočené k mantinelu trestat, jdou po tom a navíc budou i dodatečně hráče suspendovat. Hokej je fyzická hra, tohle je sice správný krok, ale nemělo by se na to zapomínat. V poslední době se množí i počet zákroků na hlavu, které chce liga tvrdě trestat. Myslím, že to je správný,“ souhlasí s postupem vedení NHL Zbyněk Michálek.

A snahu vymítit zákroky na soupeřovu hlavu kvituje i Michael Frolík: „Podle mě to je dobrá věc. V minulosti přestala spousta hráčů kvůli otřesům mozku, je to závažné zranění. Je dobře, že se tím zabývají. Jsou za to velké tresty, takže si budou hráči dávat pozor.“

Kéž by se podobnou cestou vydali i odpovědní v české extralize. Možná by tak nebyla ohrožena sezóna pro Františka Kaberleho, kterého při nedělním zápase narazil slávista Kalus hlavou na hrazení a obránce Plzně má od té doby problémy s páteří. NHL je tak v legislativě zase o krok dál. O tom, o kolik je dál po hokejové stránce, začne ukazovat hodinu po půlnoci, kdy začne její nový ročník.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme