Patřil mezi největší talenty kanadského hokeje. Erica Lindrose ale brzdilo zdraví

Symbolem kanadského hokeje je Wayne Gretzky a těžko se mu někdo přiblíží. Největší šance se na začátku devadesátých let dávaly mladíkovi Ericu Lindrosovi. Však také ostal dokonce přezdívku The Next One, tedy v překladu „Ten další.“ Ale i když má za sebou dnes dvaačtyřicetiletý Lindros úspěšnou kariéru, Gretzkému se nikdy nepřiblížil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kariéra Erica Lindrose je spojena zejména s angažmá ve Philadelphii (ilustrační foto)

Kariéra Erica Lindrose je spojena zejména s angažmá ve Philadelphii (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Silný v osobních soubojích, schopný čistě trefit soupeře, a zároveň svou technickou dovedností rozhodnout zápas.

Eric Lindros byl už v nižší zámořské lize v Oshawě hvězdou, která splňovala všechna kanadská kritéria pro moderního hokejistu. A když se v roce 1991 rozhodl jít do draftu NHL, nebylo pochyb, kdo bude ten rok jedničkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru bývalého kanadského hokejisty Erica Lindrose připomněl ve Sportžurnálu Martin Charvát

Lindrose si vybral Quebec tehdy hrající NHL, ale osmnáctiletý idol za ně odmítl hrát, a tak se ještě před začátkem sezony stěhoval do svého nejslavnějšího působiště - do Philadelphie.

Začátek jeho kariéry opravdu odpovídal tomu, že Lindros bude dalším Gretzkým kanadského hokeje. Dával více než 40 gólů za sezonu a ve spojení s centrem Johnem LeClairem byl na pravém křídle prakticky nezastavitelný.

Jenže nakonec ho zastavilo zdraví. Stejně jako Lindros hity rozdával, tak se stal terčem soupeřů. V ročníku 1999/2000 měl celkem tři otřesy mozku, ty poslední dokonce pár týdnů po sobě a částečně i kvůli nim nehrál celou následující sezonu.

Kvůli neshodám s vedením Philadelphie poté z klubu odešel, ale na svou slávu z doby před zraněním se už nedostal.

Lindros se s hokejem rozloučil v roce 2007

Na olympijských hrách v Naganu 1998 byl jako kapitán Kanady, na hrách 2002 v Salt Lake City, kde získal s Kanadou zlato, už pouze jako řadový člen sestavy a místo v týmu měl spíše za zásluhy v minulosti, než za momentální výkonnost.

Otřesů mozku měl totiž Lindros celkem osm a i přesto, že je o rok mladší než Jaromír Jágr, musel v roce 2007 ukončit kariéru. Krátce po jejím konci věnoval pět milionů dolarů, tedy svůj roční plat, nemocnici v kanadském Londonu, kde během své kariéry mnoho měsíců strávil.

„Skupina doktorů, která se o mě starala, dělala v posledních osmi letech vše proto, abych mohl ve své kariéře pokračovat. Teď mi děkují, ale ve skutečnosti já děkuji jim,“ říkal Lindros v roce 2007.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme