Podle Lenera je problém v práci s mládeží. Hokej musí být zábavou, říká

Na zasedání Výkonné rady Českého svazu ledního hokeje se řeší hlavně situace po odchodu Aloise Hadamczika od národního týmu. Podle reprezentačního šéftrenéra Slavomíra Lenera ale český hokej trápí i práce s dětmi a mládeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavomír Lener při olymijských hrách v Soči ořez

Slavomír Lener při olymijských hrách v Soči ořez | Zdroj: ČTK

„Na celém světě je práce s těmito kategoriemi nedoceněná,“ prohlásil po svém nástupu do funkce šéftrenéra hokejového svazu Slavomír Lener.

Proto neplýtvá časem na pěstování nemístných iluzí o tom, jak se Česko stane výjimkou potvrzující pravidlo a jak naši renomovaní trenéři budou najednou hledat štěstí ve smysluplné práci s mládeží.

Přehrát

00:00 / 00:00

O názory Slavomíra Lenera se zajímal Aleš Procházka

Přesto má konkrétní představu, jak a čím být ku pomoci mládežnickým trenérům. „Chceme jim dát nejlepší podklady pro to, aby mohli kvalitně děti učit bruslit a aby jim dali základy do hokeje,“ říká svazový šéftrenér.

„Chceme vychovat hvězdy, ale chci, aby hokej byl zábavou s tím, že to děcko se tam bude učit novým dovednostem. Bude ho bavit chodit na tréninky, ale nebude frustrováno tím, že musí být nejlepší a musí vyhrát za každou cenu,“ přál by si Lener.

Právě vidina vítězství ale motivuje ambiciózní rodiče k tomu, aby do začínajících hokejistů investovali. A v zájmu toho, aby kariéra jejich potomka co nejdříve nabrala žádoucí směr, hledají cestu, jak ho dostat z malého klubu někam, kde má hokej podle jejich soudu patřičnou úroveň.

Pro malé hokejisty jsou nejlepší malé kluby

„Tohle je věc, která je s velkým otazníkem. Dostanou se do klubu, který má velké jméno, ale není to garance toho, že mají lepší trenéry nebo lepší podmínky,“ varuje bývalý kouč národního týmu.

„Je dokázáno, že je lepší, aby takový malý klučina zůstal doma, pokud tam mají kvalitního trenéra a dostatek ledu,“ tvrdí Lener a přidává příklad:

„Ve švédském týmu nebyl jediný hráč z velkého města. Ti hráči do patnácti let hráli hokej v malých klubech, až potom začali hrát ve velkém městě. Určitě je lepší zůstat v místě bydliště,“ připomíná Slavomír Lener, proč i český hokej potřebuje dobré mládežnické trenéry působící v malých klubech.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme